Checklist voor het kopen van een tweedehands auto

  • Menfacts
  • februari 12, 2019
  • Comments Off
tips voor het kopen van een tweedehands auto

Wanneer je op jacht gaat naar een tweedehandsauto zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Waar moet je allemaal op letten? En wat kan je beter niet doen?

Hoe ziet de auto eruit?

De eerste indruk kan al een flinke invloed hebben op je keuze. Kijk goed of de lak er netjes uitziet en kijk goed of er geen roestplekken zijn. Deze kunnen voor een flinke kostenpost zorgen. Kijk ook onder de motorkap of alles er wel netjes uitziet. Vraag ook of de auto een schadehistorie heeft. Dan weet je precies waar je aan toe bent!

Hoe oud is de auto?

Ook de leeftijd en het aantal gereden kilometers zijn belangrijk. Een oude auto met weinig kilometers is niet altijd een goede keuze. Deze is zeer waarschijnlijk alleen gebruikt voor korte ritjes, wat weer een flinke aanslag is op de motor. Hoe gek het ook klinkt, kies liever een auto waar vooral kilometers mee zijn gemaakt op de snelweg. Dit is natuurlijk moeilijk te controleren. Een gesprek met de verkoper kan je al een heel eind opweg helpen. Controleer ook of de kilometerstand wel correct is. Vaak heeft een occasion een NAP-check gehad en wordt dat gemeld.

Zijn er bekende problemen?

Je kunt onderzoek naar algemene problemen die voorkomen bij het type auto. Zo heb je een idee waar je rekening mee moet houden. Maar het betekent niet meteen dat het bij jou ook gaat gebeuren. Zorg er in ieder geval voor dat je de onderhoudshistorie weet van de auto zelf. Zo weet je wat er mogelijk vervangen moet worden op korte termijn.

Testrit

Zeer belangrijk bij het uitzoeken van een nieuwe auto is natuurlijk een testrit maken. Neem hier ook zeker ruim de tijd voor. Zo weet je of de auto lekker rijdt en of je mogelijk gekke dingen ontdekt waar je nog niet aan had gedacht. Tip: zet je radio uit, zo kom je erachter of er tijdens het rijden nog gekke geluidjes naar voren komen. Test ook of de auto goed remt en niet piept. Bedenk diverse scenario’s waar de auto aan moet voldoen. Bij twijfel moet je zeker niet tot aankoop overgaan.

Een goede verzekering

Voordat je een auto koopt, kan je het beste al wat gaan ori├źnteren op het gebied van autoverzekeringen. Er bestaan diverse autoverzekeringen met elk hun eigen dekkingen. Kijk bijvoorbeeld eens op www.allsecur.nl. Houd er rekening mee dat een oudere auto meestal geen dure verzekering nodig heeft. Kijk vooral naar wat de dagwaarde is en naar extra dekkingen die jij belangrijk vindt.

Hopelijk vind je snel de tweedehandsauto waar je naar op zoek bent en kun je de komende jaren weer shinen in jouw nieuwe bolide!

Previous «
Next »