Hoe behaal ik mijn motorrijbewijs?

  • Menfacts
  • januari 31, 2024
  • Comments Off
motor rij examen

Voor een rijbevoegdheid met de motor leg je meerdere examens af, waaronder ook een theorie-examen. Denk je erover na om je motorrijbewijs te halen? In het volgende artikel wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je een motorrijbewijs haalt.

Stap 1: Zoek een rijschool in de buurt

Zoek indien mogelijk een rijschool bij jou in de buurt. In tegenstelling tot autorijlessen word je voor een motorrijles niet thuis opgehaald. Je reist dus voor elke les naar de rijschool, dus is het superhandig als deze niet ver van je woonplaats is.

Stap 2: Vraag een proefles aan

Veel rijscholen bieden proeflessen aan tegen een aantrekkelijke prijs. Zo kun je op een laagdrempelige manier de rijschool en de rijinstructeur leren kennen en erachter komen of motorrijden Ć¼berhaupt iets voor jou is.

Stap 3: Motorrijden op het oefenterrein

Tijdens de eerste les stap je normaal gesproken achterop bij je instructeur en rijd je naar een oefenterrein. De eerste paar lessen verlaat je het oefenterrein niet. Hier leer je de motor onder controle te houden door middel van een reeks oefeningen. Dit zijn langzame en snelle oefeningen en oefeningen waarbij je leert om achteruit in te parkeren en te stoppen.

Stap 4: Het AVB examen

Je hebt nu rijervaring opgedaan en beheerst de motor goed. Je bent klaar voor je eerste examen, namelijk het AVB-examen. Het AVB-examen is een test die moet uitwijzen of je de motor goed onder controle hebt.

Het examen omvat vier oefeningen:

  • Achteruit inparkeren
  • Langzame slalom
  • Uitwijkmanoeuvre
  • Noodstop

Stap 5: Theorie examen

Je bent inmiddels een heel eind op weg, maar dan realiseer je je opeens dat er ook een motor theorie examen afgelegd moet worden voor je motorrijbewijs! In tegenstelling tot het AVB en AVD examen, moet je het theorie-examen voor het motorrijbewijs zelf aanvragen. Dit doe je snel en eenvoudig via de website van het CBR.

Het theorie-examen is een belangrijke stap in het behalen van je motorrijbewijs en moet je niet onderschatten!

Tip: wees goed voorbereid op het theorie examen met de oefenexamens voor motor theorie van Theorie Toppers.

Stap 6: Motorrijden op de weg

Inmiddels heb je het gevoel dat je al behoorlijk goed kunt motorrijden. Je weet hoe je de motor moet besturen en onder controle houdt en je bent bekend met de verkeersregels. Wanneer je gaat rijden op de weg leer vooral je eigen kwetsbaarheid kennen en hoe je je veiligheid in acht neemt. Je leert ver vooruit te kijken, rijden met voldoende afstand om je heen en hoe je dynamisch rijdt.

Stap 7: Het AVD examen

Als het zover is om het tweede praktijkexamen af te leggen, rijd je samen met je instructeur naar het CBR. Je krijgt instructies via een headset en wordt beoordeeld op veilig en zelfstandig rijgedrag. Tijdens de examenrit wordt gelet op het volgende: kijkgedrag, positie op de weg, toepassing van verkeersregels en controle over de motor in het verkeer. De examinator wil ook zien dat je soepel en dynamisch rijdt.

Gefeliciteerd! Je mag je motorrijbewijs ophalen!

Gefeliciteerd! Je mag je motorrijbewijs aanvragen bij de gemeente! Neem een pasfoto, een geldig identiteitsbewijs en je bankpas mee. Nadat je de aanvraag hebt gedaan, moet je nog een week wachten voordat je hem kan ophalen.

Previous «
Next »