Hoe maak je jezelf weerbaar tegen pijn?

  • Menfacts
  • juli 9, 2020
  • Comments Off
weerbaar tegen pijn


Train jij graag hard en zoek je daarbij je grenzen op? Dan zul je die vast hebben gevonden… en onderweg de pijn hebben moeten verbijten. Die laatste loodjes wegen het zwaarst, maar geven meestal ook de grootste voldoening. Er is veel onderzoek gedaan naar hoe je het beste met die pijn om kunt gaan, of hoe je ervoor kunt zorgen dat die minder heftig aanvoelt, en wat blijkt? Je kunt je hierop voorbereiden. Sterker nog, dit geldt niet alleen voor de pijn die je voelt bij een zware workout, maar ook voor andere soorten pijn. Lees je even mee?

Bewegen maakt endorphine aan

Een van de eerste dingen die je kunt doen als je een pijnprikkel verwacht, zoals een bezoek aan de dokter, is bewegen. De Universiteit van Oxford deed onderzoek naar het bestrijden van pijn en kwam erachter dat als je je inspant, zoals dansen of een inspannende workout voor thuis, je dan beter met pijn om kunt gaan. Uit het onderzoek bleek namelijk dat mensen die zich hadden ingespannen een hogere pijndrempel hebben. Volgens onderzoekers van de universiteit komt dit, omdat inspanning je endorfine niveau verhoogt, wat dan weer de pijnsignalen onderdrukt.

Cafeïne nemen voor een zware workout

Een andere universiteit, die van Illinois, kwam erachter dat je voor een zware training het beste een paar kopjes koffie kunt drinken. Tijdens dit onderzoek werden 25 sporters getest, een keer na het nemen van een cafeïne pil, en een keer zonder cafeïne. Een uur na het innemen van de pil werkten de sporters zich flink in het zweet. Tijdens de training werd de sporters meerdere keren naar de mate van pijn in hun bovenbeenspier gevraagd. Na de cafeïne-boost was de pijn minder, zowel bij de sporters die gewend waren koffie te drinken als bij degenen die het nooit dronken.

Schelden en vloeken

Een ander facet dat de pijn letterlijk kan verzachten, is schelden en vloeken. Bij een onderzoek werd een grote groep mensen gevraagd om hun hand in ijswater te steken. De eerste keer dat ze dit deden, mochten ze naar hartelust vloeken en tieren, de tweede keer dat ze hun hand in het koude water staken, mochten ze alleen maar ‚tafel’ zeggen. En wat bleek? Vloekend kon men de ijzige pijn van de kou beter aan dan zonder te vloeken. Volgens wetenschappers komt dit doordat schelden een vecht- of vluchtreactie bij mensen oproept. Deze reactie zorgt op zijn beurt weer voor een verhoogde hartslag en schroeft de pijndrempel op. Men ontdekte hierbij ook, dat als je normaal niet veel scheldt en vloekt, deze manier van pijnbestrijding nog beter werkt.

Kijk met anderen naar een drama

Voor de volgende manier van het bestrijden van je pijn heb je wat mensen nodig. Op de Universiteit van Oxford, kwam men er namelijk achter dat samen kijken naar een emotionele film je ook weerbaarder maakt tegen pijn. Op de universiteit liet men vrijwilligers kijken naar Stuart: A Life Backwards, een dramafilm uit 2007 over een dakloze man met een moeilijke jeugd. Een tweede groep mensen keek een neutrale documentaire. Het drama deed zijn werk. Hoe emotioneler de kijkers werden, hoe meer pijn ze konden weerstaan. Volgens de onderzoekers komt dit, omdat samen naar iets dramatisch kijken het gevoel van verbondenheid verhoogt. Dit gaat gepaard met het aanmaken van endorfines, die pijn onderdrukken.

Fijne gedachten

Laatste tip die we je geven is het oproepen van fijne gedachten als je pijn ondervindt. Duitse onderzoekers van de Philipps-Universität Marburg teisterden een groep proefpersonen met een steeds warmere prikkel op de onderarm. Eén groep proefpersonen kreeg te horen dat ze de gedachten die door de pijn werden opgeroepen, zoals ‘ik wil mijn arm terugtrekken’, konden loslaten. Ze moesten die gedachten beschouwen als wolkjes die voorbij dreven. Dit is volgens de onderzoekers een manier om de pijn te accepteren. Een tweede groep kreeg de opdracht om de gedachten te vervangen door functionelere gedachten, zoals ‘deze pijnlijke ervaring beschadigt mijn huid niet’. En een derde groep werd gevraagd om aan een fijne gebeurtenis te denken, zoals het liggen in het gras op een warme zomerdag. Wat hielp het beste? Jezelf afleiden met blije gedachten. De proefpersonen die deze methode hanteerden, konden net als de ‘accepteerders’ een hogere temperatuur verdragen. Bovendien gaven die zichzelf afleiden hun pijn een lagere score.

Conclusie is dus dat je je zeker wel kunt voorbereiden op pijn en dat je tijdens het ondergaan van pijn je er tegen kunt wapenen. Uiteraard geldt dit niet voor alle soorten pijn en we raden ten strengste af om hier zelf onderzoek naar te gaan doen. Mocht je echter in de nabije toekomst naar de tandarts moeten, dan zou je een van bovenstaande opties eens kunnen proberen, wie weet werkt het bij jou ook zo.

Previous «
Next »