Het hele jaar door een groene tuin

  • Menfacts
  • juli 8, 2020
  • Comments Off
kunstgras leggen

In bijna elke Nederlandse tuin vind je wel gras. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om een klein gedeelte in de tuin of een grasveld dat enorm groot is. Als je gras wilt in je tuin, dan heb je tegenwoordig een belangrijke keuze te maken. Als je echt gras kiest, dan moet je er rekening mee houden dat dit behoorlijk wat onderhoud vraagt. Daar tegenover staat kunstgras; onderhoudsarm en het hele jaar door groen. Welke keuze maak jij? 

Kiezen voor kunstgras

Dat bijna elke Nederlander een grasmat in zijn tuin heeft liggen, wil nog niet zeggen dat deze mensen allemaal tuiniers zijn en groene vingers hebben. Toch wil iedereen het liefst dat de grasmat er goed bij ligt. Als je de keuze maakt voor een grasmat van kunstgras, dan weet je in ieder geval zeker dat je tuin het hele jaar groen is en je hebt er ook nog eens bijna geen onderhoud aan. En ook al is het vergelijkbaar wat onderhoud betreft, een betegelde tuin kan nooit zorgen voor dat groene gevoel. Voor veel mensen is het beperkte onderhoud één van de grootste voordelen van een kunstgrasmat.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan kunstgras? Net als met natuurlijk gras zijn er natuurlijk ook wel wat nadelen aan kunstgras. Allereerst voelt het net even anders aan dan natuurgras. Waar de kunstgrasmat perfect is, is natuurlijk gras dat natuurlijk bijna nooit. Toch vinden heel veel mensen de structuur en de look-and-feel van kunstgras juist fijn. Het is zacht en je kunt zelf bepalen hoe lang je de grassprieten wilt hebben. En daarbij; tegenwoordig kun je de grasmat zo laten samenstellen, dat het echt een natuurlijke look heeft.

Daarnaast is de aanschafprijs van kunstgras hoger dan die van natuurlijke graszoden. Dit betaalt zich echter in de loop van de jaren wel weer terug. Kunstgras is enorm duurzaam en gaat jarenlang mee. Een ander nadeel is dat je uit moet kijken met barbecueën. De warmte van de barbecue kan er namelijk voor zorgen dat het gras gaat smelten. 

De nadelen wegen niet op tegen de voordelen

Toch heeft kunstgras enorm veel voordelen als je het vergelijkt met echt gras. Je hebt immers nauwelijks onderhoud aan een kunstgrasmat. Je hoeft het niet te maaien, niet te bemesten en niet te sproeien. Je tuin ziet er altijd strak en groen uit. Er ontstaan geen verkleuringen door de invloeden van het seizoen; geen droge en gele plekken door de warme zomerdagen en geen plassen door hevige regenval. Ook is een kunstgrasmat bestand tegen extra zware belasting. Denk hierbij aan speeltoestellen of een opblaaszwembad.

Een ander voordeel van een kunstgrasmat is dat je het heel gemakkelijk zelf op maat kunt leggen. Ben je hier niet zo handig in? Dan kun je het natuurlijk ook door een professional laten leggen. En om de grasmat mooi te houden, hoef je alleen maar af en toe de sprieten op te borstelen en af en toe het onkruid of mos tussen de grassprieten te verwijderen.

Previous «
Next »