• Homepage
  • >
  • Games
  • >
  • Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 is de perfecte remake van het origineel

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 is de perfecte remake van het origineel

  • Rogier
  • oktober 12, 2020
  • Comments Off

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: de remake van Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 door Vicarious Visions is enorm geslaagd. Het is hen gelukt om het gevoel van de originele gameplay te behouden, zonder dat dit gedateerd overkomt. Dit laatste heeft zeker ook te maken met het feit dat de makers er een nieuw spel omheen hebben gebouwd. Eerder bespraken we al welke games tot nu toe in 2020 de moeite waren, nu bekijken we de ‘nieuwste’ game van Tony Hawk.

De verbeterde graphics geven een nieuwe inkijk in THPS 

De graphics zijn natuurlijk enorm verbeterd in deze remake, wat het spelen extra leuk maakt als je de originele versies ook hebt gespeeld. De omgevingen, zoals de Hangar of Venice beach, zijn namelijk niet veranderd, maar de lichteffecten en graphics natuurlijk wel. Hierdoor komt heel het gevoel dat dit spel je bracht in de jaren 90 terug. Ook de soundtrack is voor een klein deel overeind gebleven, wat een nog dikkere knipoog naar het originele spel oplevert.

Het originele spel was wereldwijd enorm populair

Eind jaren 90 veroverden de Tony Hawk games voor de Playstation een imposante positie in game land en werden er binnen afzienbare tijd miljoenen exemplaren van verkocht. Uiteraard werd het spel goed ontvangen door skaters wereldwijd, maar ook mensen die voorheen niet veel interesse hadden in skateboarden of extreme sports, haakten aan. Dit kwam door de heerlijke gameplay, de fijne muziek en dat er eindelijk voor het eerst een extreme sports spel op de markt was dat wel de aandacht kon vasthouden. THPS werd hierdoor ook een springplank voor andere extreme sports games, met Matt Hofman’s Pro BMX als directe spin off.

Tony Hawk's 1+2+

Bekende skaters als characters in THPS

De makers van toen, Neversoft, wisten grote namen uit de skatewereld aan zich te binden, zoals Tony Hawk, Kareem Campbell, Jamie Thomas en Chad Muska. Hierdoor werden zij op hun beurt nog beroemder, ver buiten de wereld van skateboard magazines en videos. Het maakte de naam Tony Hawk een bekende over de hele wereld en leidde tot documentaires en allerhande producten over en van de man.

Veel herkenning in de nieuwe Tony Hawk game

Als je bekend bent met de eerste Tony Hawk spellen, cruise je zo door de skate tours in het spel heen, maar dan nog levert het spel genoeg uitdaging. Alles voelt heel vertrouwd aan, maar dan met een moderne touch en een fijne besturing. Het combineren van trucs gaat nog beter dan voorheen, omdat het spel door de moderne techniek ‘beter loopt.’ Dit geldt zowel voor de Playstation, als voor de Xbox One, als voor de pc. Op die manier kun je enorm lange ‘lines’ maken door heel het skatepark, of waar je dan ook bent, heen.

Tony Hawk

Een eerdere remake flopte

Het is niet voor de eerste keer dat er een remake wordt gemaakt van Tony Hawk. In 2012 probeerde de originele maker Activision het al eens, met Tony Hawk’s Pro Skater HD. Toen kwam men echter met te weinig nieuws. Van HD was niet veel te zien, of in ieder geval niet genoeg om een groot verschil te maken met de eerste THPS games. Ook de besturing kwam niet overeen met het origineel en was ronduit slecht. Men faalde eigenlijk op elk vlak en door de populariteit van de SKATE franchise spellen, die veel realistischer waren dan THPS, was die remake een flop.

Een nieuwe samenwerking pakte beter uit

Het gevoel dat er ruimte lag voor een remake was met de game uit 2012 echter niet verdwenen. Activision ging met Vicarious Visions samenwerken voor een nieuwe poging. Vicarious Visions is misschien onbekend bij de meesten van ons, maar bestaat al decennia. Het bedrijf maakte vooral naam door allerhande ports te maken voor diverse Nintendo-platformen, en het laatste decennium was Vicarious Visions vooral bezig met de Skylanders-franchise. . Dat klinkt wellicht niet meteen als een logische match, maar het resultaat mag er zijn.

Tony Hawk's 1+2-

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 zorgt voor nostalgie in een nieuw jasje

De samenwerking met de studio uit New York heeft goed uitgepakt. Een handige trailer liet levels in hun oude vorm zien en liet ze (bijna) naadloos overgaan in hoe ze er in deze nieuwe game uit zouden komen te zien. Dat geeft uiteraard een leuk effect en spreekt erg in op de nostalgische gevoelens die mensen hebben met de THPS games. Ook zagen de bekende skaters in het spel er beter uit. Veel herkenbaarder dan bij de remake uit 2012. Er zijn ook nog enkele nieuwe skaters aan de line up toegevoegd en tegelijkertijd zorgt het dat oude sterren als Kareem Campbell en Chad Muska weer eens in de spotlight staan. De game leek bij voorbaat dus in staat de belofte in te lossen en een écht moderne versie van de aloude klassieker te kunnen zijn.

Previous «
Next »