Goede fiets kopen: hier moet je op letten

  • Menfacts
  • april 24, 2022
  • Comments Off
nieuwe fiets kopen

Ben jij van plan om vaker de fiets te pakken? Niet alleen blijf je zo goed in vorm, maar ook bespaar je flink op de benzinekosten. Om ervoor te zorgen dat je zo comfortabel mogelijk fietst, heb je een goede fiets nodig. Dit zijn drie zaken om op te letten bij aanschaf van een nieuwe fiets.

Het type fiets

Voor je jouw zoektocht begint, kan je je verdiepen in de verschillende soorten fietsen. Hoe wil jij zitten? Een sportieve houding is prettig als je vaak langere afstanden fietst, terwijl een rechte houding fijn is als je samen met je partner af en toe een rondje wilt fietsen. Hoe vaak wil jij fietsen? En hoeveel kilometer wil je afleggen? Sluit een robuuste stadfiets aan bij jouw wensen of heb je toch baat bij een toerfiets? Of kies je voor een elektrische fiets voor naar het werk? Moet je ook boodschappen kunnen vervoeren? Dan is het wel handig om een bagagedrager te hebben. Staat jouw fiets veel buiten of parkeer je deze binnen in de schuur? Met een gekwalificeerd slot op je fiets kun je een fietsverzekering afsluiten om jezelf te beschermen tegen diefstal.

Wel of geen versnellingen?

Met versnellingen kun je zelf bepalen hoe licht of zwaar je fietst. Dit is echter niet altijd nodig. Als je fietst in heuvelachtig gebied of veel lange tochten maakt zijn versnellingen handig. Pak jij de fiets vooral om naar de supermarkt of om naar de sportschool te gaan, dan zijn versnellingen al snel overbodig. In dit geval kan je ook kiezen voor een goedkopere fiets zonder versnellingen. Let ook op het type rem op de fiets. Een fiets kan zijn uitgerust met een typisch Nederlandse terugtraprem of handrem. Met een terugtraprem is gedoseerd remmen lastiger dan met een handrem. Handremmen zitten namelijk op het stuur en door in de remmen te knijpen sluit je de remblokjes aan op het voor- en achterwiel. De terugtraprem zit op je trappers. Door achteruit te trappen maken de remblokjes contact met alleen het achterwiel van je fiets.

Juiste framemaat bepalen

Bij het kopen van een nieuwe fiets is de framemaat een van de belangrijkste aandachtspunten. Jouw fietsplezier valt of staat hiermee, want bij een te klein frame kan je het zadel soms niet op de juiste hoogte afstellen terwijl het stuur te ver weg kan staan bij een te groot fietsframe. De juiste framemaat helpt bij het voorkomen van fysieke klachten en zorgt ervoor dat je meer controle hebt over je fiets. Globaal genomen heb je bij een lengte van 1.70m tot 1.85m een fiets met framemaat 57 nodig. Ben jij tussen de 1.85m en 1.95m, dan kies je voor framemaat 61. Echt lange mensen van meer dan 1.95m zitten het best op een fiets met framemaat 65.

Previous «
Next »