Hertog Jan vatgerijpt 2023

  • Menfacts
  • november 27, 2023
  • Comments Off
Hertog Jan vatgerijpt 2023

Whisky, rode wijn, porto: allemaal prima dranken om lekker te laten rijpen. En al helemaal om ze daarna op het juiste moment te kraken terwijl je relaxed languit achterover ligt. Even alle ellende van de eindeloze werkweek wegdrinken in stijl.

Maar wel allemaal wat voorspelbaar, toch? Wordt het niet tijd voor iets nieuws in je drankkast? Een bijzondere ‘barley wine’, bijvoorbeeld. Maar waar te beginnen? Zoek het niet te ver. Toevallig rolden de meesterbrouwers van Hertog Jan net de Gran Prestige vatgerijpt 2023 uit de vatenkelder van Arcen.

Dit jaar kreeg het kroonjuweel van de Limburgse brouwerij een bijzonder vurig temperament mee. De Hertog Jan vatgerijpt 2023 rustte namelijk twaalf maanden lang op Latijns-Amerikaanse houten vaten. Klinkt beloftevol? Benieuwd welke vier varianten er dit jaar precies beschikbaar zijn? En nog belangrijker: waar je ze kan vinden?

Lees dan snel verder en ontdek alles over deze exclusieve Hertog Jan Gran Prestige vatgerijpt 2023!

Hertog Jan Gran Prestige vatgerijpt 2023

Wat is er zo bijzonder aan vatrijpen?

Om de zoveel tijd duikt er wel een nieuwe biertrend op. Het ene jaar zitten we allemaal aan de IPA’s. Incl. knetterende hoofdpijn de volgende dag. Het andere jaar betalen we zonder verpinken een fortuin voor dat laatste flesje Belgische trappist uit een 19de-eeuws cisterciënzerklooster in een of ander West-Vlaams boerengat. En sinds kort is vatrijpen dé nieuwste hype. Check gerust voor welke duizelingwekkende bedragen oudere uitverkochte jaargangen van Hertog Jans Gran Prestige op Marktplaats gaan.

Bij vatrijpen laten brouwers hun bier rijpen in houten vaten waar eerst andere distillaten zaten. Zo krijgt het brouwsel tijdens zijn maandenlang rijpingsproces een unieke smaak. Naar gelang welke drank voorheen in het vat zat, krijg je een totaal nieuwe smaakbeleving.

Toen Hertog Jan voorjaar 2017 zijn eerste Gran Prestige vatgerijpt editie voorstelde, had het bier maanden gerijpt op voormalige bourbon-, cognac- en portvaten. In 2019 gebruikten de meesterbrouwers vaten afkomstig van de Nederlandse jeneverdistillateurs Hooghoudt, Rutte en Zuidam. In 2022 gaven gewezen Armagnac- en Calvados-vaten de Gran Prestige een Frans tintje. Dit jaar mocht het allemaal nóg ambitieuzer, grootser en vooral vuriger.

Voor de Hertog Jan vatgerijpt 2023 zocht én vond meesterbrouwer Micha Peute inspiratie in Latijns-Amerika. En niet voor één, maar meteen vier verschillende varianten met elk hun volstrekt eigen uniek karakter.

De vier varianten Hertog Jan vatgerijpt 2023

Gran Prestige vatgerijpt 2023

Hertog Jan vatgegrijpt Cachaça

Cachaça is een Braziliaans distillaat van vers geperst suikerrietsap. Het lijkt op witte rum, maar dan nog nét iets straffer. Indrukwekkende historiek, ook. De Brazilianen maken al sinds 1530 Cachaça!

Je kent dit suikerrietdistillaat allicht als hoofdbestanddeel van de Braziliaanse caipirinha-cocktail. Het bier dat in Cachaça-vaten rijpte, belooft een verrassend frisse Gran Prestige, met tonen van ananas.

Hertog Jan vatgegrijpt Mezcal

Mescal ken je als het magische drankje uit tal van Mexicaanse actiefilms en misdaadseries. Volgens de legende duwden de Mexicanen soms een worm in hun flessen mescal om te bewijzen dat het geestverruimende distillaat daadwerkelijk 40% alcohol telt. Anders zou het beestje immers al snel wegrotten in de fles. Getver.

De vaten van deze Mexicaanse drank op basis van de ‘Agave americana’ voorziet deze Hertog Jan vatgerijpt 2023 variant van zijn subtiele tabaksaroma’s en cactussentonen.

Hertog Jan vatgegrijpt Reposado Tequila

De Mexicaanse boeren zwoegen lange dagen op het land. De Reposado Tequila die het resultaat is van de blauwe agave die ze oogsten maak het allemaal waard. En al zeker de zorgeloze zielsroes die Reposado je geeft.

De Gran Prestige die rijpt in de beroemde Reposado-vaten verraadt diepe aardse aroma’s en een lichte bloemige toets.

Hertog Jan vatgegrijpt Rhum Agricole

Suikerrietsap geeft Rhum Agricole zijn vertrouwde zoete smaak. De Gran Prestige die in Rhum Agricole-vaten rijpt, verzoent tonen van honing en gedroogd fruit met een ruig randje.

Beperkte oplage Gran Prestige 2023

Opgelet! Gran Prestige 2023 is behoorlijk schaars. Dit is tenslotte geen inwisselbaar flets pilsje. Deze vaten hebben maar liefst twaalf maanden lang in de kelders van de Hertog Jan-brouwerij in Alcen liggen rijpen. Een jaar lang nam het bier daar de kenmerkende houtsmaak, aroma’s en tonen van de Latijns-Amerikaanse distillaten op.

In de Limburgse vatenkelder heerst het hele jaar door het perfecte klimaat. Maar de ruimte is er beperkt. Jaarlijks verlaten er slechts een 160-tal vaten Gran Prestige de Arcense brouwkelders.

Schaarsheid heeft zijn prijs. Het gelimiteerde volume, de nog steeds behoorlijk akelige inflatie en uit de pan swingende productie- en transportkosten blijken dan ook uit het pittige prijskaartje.

Gran Prestige 2023

Pittig prijskaartje

Voor één fles (75 cl) van deze alweer zevende editie Gran Prestige leg je dit jaar € 32,50 neer. Je kan de verschillende varianten meteen ook in een set van vier kopen voor € 130 op de online brouwerijwinkel van Hertog Jan.

Oh, en vergeet die verzendkosten niet (€ 7,95). Want de inflatie spaart werkelijk niets of niemand. Maar zodra je je neus in zo’n glas Gran Prestige 2023 stopt en de temperamentvolle Latijns-Amerikaanse aroma’s ontwaart, maakt dat allemaal geen donder meer uit.

Previous «
Next »