De vloerbedekking voor je mancave 

  • Menfacts
  • maart 17, 2022
  • Comments Off

Even afgezien van de keuze die jij maakt voor de inrichting van je woning, is het uiteraard van belang dat je kiest voor de juiste vloerbedekking. Voor ieder pand is het prettig om vloerbedekking te kiezen die veerkrachtig en duurzaam is, tegen een stootje kan en eenvoudig schoon te maken is. Zelf leggen hoort er natuurlijk bij als man, maar dat mag best ook eenvoudig zijn. Als je de voorgaande punten afzet tegen de vloerbedekkingen die er momenteel op de markt zijn, kom je al gauw uit bij twee soorten: linoleum en PVC vloeren. Wat zijn de verschillen en wat zijn specifieke punten waar je op moet letten? 

Linoleum, de natuurlijke vloerbedekking 

Wellicht heb je wel gehoord van linoleum, maar waar weet je ook waar het van gemaakt is? Het was een toevallige ontdekking van een Engelse chemicus die experimenteerde met allerlei natuurlijke stoffen. In linoleum zit lijnolie, kurk, jute, hars en pigmenten. De hars zorgt voor de hardheid, de pigmenten voor de kleur en uitstraling en de rest voor de veerkracht. Door de opbouw is linoleum vrijwel altijd volledig afbreekbaar. De vloerbedekking is antibacterieel en antistatisch. De look is natuurlijk en je kan uit zeer veel kleuren en patronen kiezen. Het past derhalve altijd bij jouw interieur. Linoleum is geschikt voor vloerverwarming en eenvoudig schoon te houden. In iedere woning zijn er plaatsen waar meer van de vloer wordt verwacht dan elders. Als je voor die plaatsen waar de vloerbedekking extra op de proef wordt gesteld kiest voor een dikkere soort linoleum kan je er vele jaren plezier van hebben.

PVC, goedkoop en sterk 

PVC staat voor polyvinylchloride een chemische stof die van olie wordt gemaakt. PVC is korrelig van structuur maar zeer duurzaam. In het verleden werd PVC met weekmakers geschikt gemaakt voor allerlei toepassingen. Die weekmakers waren belastend voor het milieu en wellicht ook voor de gezondheid. Inmiddels wordt PVC voor vloeren alleen gemengd met weekmakers die goedgekeurd zijn binnen de EU. Met de kunststof PVC wordt een zeer duurzame vloerbedekking gelegd die erg sterk is en goed tegen water kan. PVC is ook geschikt voor vloerverwarming en eenvoudig  schoon te houden. Net als linoleum is het in diverse dessins te verkrijgen en beide soorten vloerbedekking kan je zelf leggen met enige handigheid. PVC is goedkoper dan linoleum en de meeste andere soorten vloerbedekking.

Wat is de beste keuze: linoleum of PVC?

Zoals bij veel keuzes hangt veel af van het gebruik maar ook jouw smaak. Er zijn ook een aantal feiten waarmee je rekening moet houden. In vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer is PVC meer geschikt dan linoleum. Na het leggen is PVC bestand tegen vocht. Linoleum is in het algemeen duurder dan PVC maar is ook vrijwel volledig afbreekbaar in de natuur. Voor PVC zijn er recycle mogelijkheden. PVC is sterker dan linoleum maar het verschil in niet groot. Welke van de beide soorten mooier is, blijft een subjectieve keuze. De natuurlijke ‘look’ van linoleum heeft veel aanhangers, ook voor de mancave.  

Previous «
Next »