• Homepage
  • >
  • BBQ
  • >
  • Inspiratie voor jouw aankomende bbq’s

Inspiratie voor jouw aankomende bbq’s

  • Menfacts
  • maart 17, 2022
  • Comments Off
texas barbecue

Terwijl velen van ons tijdens COVID-19 thuis bleven en niet naar restaurants konden, zagen we dat in die periode veel achtertuinen zich met barbecuerook vulden. Men ging dan ook online massaal op zoek naar lekkere barbecue gerechten, maar ook naar smaken die goed passen bij producten als plantaardige vleesalternatieven, marinades, snacks en zelfs fruit. Dat wil echter niet zeggen dat het vlees van de barbecue aan het verdwijnen is. Sterker nog, de meeste bbq pakketten bestaan voornamelijk uit vlees. Niet zo vreemd, want met bijvoorbeeld een kiprollade bbq maak je bijna iedereen blij. Tijd dus om eens te kijken wat we dit voorjaar allemaal op de bbq kunnen leggen!

Wat we steeds meer zien is dat buitenlandse gerechten en kruiden veel gebruikt worden op de  klassieke Nederlandse barbecue. Denk daarbij aan een rokerige bourbon-barbecue of een Koreaanse barbecue. De smaken kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan toepassingen, zoals smaakmakers, sauzen, marinades en snacks.

Nu meer mensen een hernieuwde liefde hebben gevonden voor de bbq zien we een toegenomen interesse in barbecue smaken die divers zijn, van zoet tot rokerig. Deze smaken werken goed in snacks, vlees, plantaardige vleesalternatieven, groenten, sauzen, dipsauzen, marinades, etc. Vooral Koreaanse barbecue smaken worden steeds populairder.

De Koreaanse bbq

Korea heeft dan ook een rijke geschiedenis wat betreft de Koreaanse barbecue, waarvan de smaak nog steeds als een zeer algemene smaak wordt beschouwd en dus voor veel mensen interessant is. Voor veel consumenten is het alsof de Amerikaanse barbecue het westerse profiel vertegenwoordigt en de Koreaanse barbecue het Oosten, waarbij elk profiel zijn eigen smaak en eigenschappen heeft.

Bekende ingrediënten voor de Koreaanse barbecue zijn bijvoorbeeld soja, honing, knoflook, sesam en gochujang. Stuk voor stuk smaken die geschikt zijn voor bijna elke toepassing: van het kruiden van aardappelen tot een vleesmarinade. 

Bijna net zo belangrijk is de eenvoud van het kruiden zelf, vaak met alleen grof zout en peper, om het vuur juist al de smaak te laten geven en om het vlees zijn smaak te laten behouden.

Echter zijn kruiden als zout, peper, knoflook, kaneel en cayennepeper nog steeds erg populair, zeker gecombineerd met vurige smaken van rook door grillen. Deze kruiden zijn dan ook perfect voor een rub of marinade op verschillende soorten vlees.

Je zou ook kunnen besluiten om juist een Braziliaanse barbecue te gebruiken als inspiratie. Braziliaanse smaakmakers proeven bijzonder goed op geroosterde groenten, over aardappelen of opgenomen in een rub of marinade.

De verschillende Amerikaanse bbq stijlen

Ook is er een grote interesse ontstaan in de Amerikaanse barbecue, en dan vooral in de verschillende regionale smaken die het land kent. Kansas City staat bijvoorbeeld bekend om een rokerige zoetheid met mosterd, melasse, bruine suiker en worcestershire-tonen en dit allemaal op een basis van tomaten. De regio South Carolina’s kent dan weer een combinatie van oosterse stijl profielen zoals azijn en rode peper met een kenmerkende saus op basis van mosterd. Barbecue in Texas-stijl is natuurlijk het bekendst als het op de Amerikaanse bbq aankomt. Dit is een vrij basic palet van smaken, met peper- en zout rubs, gerookt op eikenhout. Bij een echte Texas-barbecue proef je ook de smaak van de mesquite, het hout dat in Texas wordt gebruikt en bekend staat om zijn unieke smaak, die sterk en intens is en een bijzonder populair rookhout is in het zuidwesten van Texas. Dit hout is tegenwoordig ook in Nederland makkelijk te vinden om te gebruiken voor je bbq!

Previous «
Next »