Het gemak van een laadpas bij het elektrisch rijden

  • Menfacts
  • maart 22, 2022
  • Comments Off
gemak van een laadpas

Dat het elektrisch rijden sterk in opkomst is, zal niemand ontgaan zijn. Parallel aan deze ontwikkeling zien we de opkomst van voorzieningen die het benodigde gemak bieden aan de bestuurders van elektrische auto’s. Hiermee doelen we niet alleen op het toenemend aantal laadpalen maar ook op de introductie van de laadpas. Als je hier nog niet mee bekend bent, is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in het gemak van een laadpas bij het elektrisch rijden.

Wat is een laadpas?

De naam geeft het al aan: een laadpas biedt mogelijkheden om de elektrische auto op vrijwel iedere locatie op te laden. Door de beschikking te hebben over zo’n laadpas kan de bestuurder van een elektrische auto bij vrijwel iedere laadpaal in Nederland en Europa terecht om diens voertuig op te laden. Door de pas te koppelen aan de bijbehorende app kun je op de meest eenvoudige manier laden en betalen. De pas is immers voorzien van een uniek nummer die je moet ingeven op de laadpaal. Daarnaast biedt een laadpas meerdere praktische gemakken. 

Voordelen van het gebruik van laadpassen

Steeds meer mensen hebben een laadpas in hun hoesje van hun mobiele telefoon of achter de zonneklep van hun auto gestoken en dat is zeker niet voor niets. Elektrisch rijden wordt door het gebruik van een laadpas eigenlijk heel eenvoudig gemaakt. Waar je in het verleden nog moest zoeken naar een plek om te tanken, heb je via de eerder genoemde app altijd overzicht over de beschikbare laadpalen in de buurt. Dit biedt zeer praktische voordelen want je kunt dan je smartphone of tablet gebruiken om eenvoudig en snel te ontdekken waar de snelladers langs je route staan. Daarnaast wordt er inzicht geboden in aspecten als de beschikbare palen in de buurt (incl. het vermogen en het type aansluiting), welke prijs per kWh je betaalt en je hebt een overzicht van het verbruik en de facturatie historie. De betere laadpassen die in Nederland worden uitgegeven zijn in veel gevallen in de gehele Benelux te gebruiken en ook in de rest van Europa is er een uitgebreid netwerk van laadpunten waar dit soort kaarten geaccepteerd worden. 

Verschillende soorten laadpassen

Als we het aanbod in laadpassen bekijken, zien we dat er grofweg twee soorten laadpassen zijn. Je kunt de keuze maken voor een laadpas voor particulieren of voor ondernemers. Beide laadpassen zijn afgestemd op de specifieke behoeftes van deze doelgroepen. Een zakelijke laadpas geeft een ondernemer immers toegang tot een portal waarin alle door medewerkers in gebruik zijnde laadpassen kan worden beheerd. Daarnaast kan dit portal ook dienen als controlemiddel om na te gaan of de medewerkers zich houden aan de gemaakte afspraken met het oog op autogebruik. 

Als we het over het gemak van een laadpas bij het elektrisch rijden hebben, mogen we er niet aan voorbijgaan dat de laadkosten van een elektrische auto een onderdeel vormen van de autokosten die fiscaal aftrekbaar zijn. Doordat de ondernemer periodiek wordt voorzien van een totaalfactuur kan deze belastingaangifte op de meest eenvoudige manier worden uitgevoerd. Er is dus geen kans dat een laadbon verloren gaat met alle financiële gevolgen van dien. Zelfs de investering in de zakelijke laadpas zelf is fiscaal aftrekbaar.

Previous «
Next »