Kreidler: het bromfietsmerk van onze ouders!

  • Menfacts
  • oktober 7, 2018
  • Comments Off
kreidler brommer

Kreidler: een merk vol nostalgie!

Wie nog nooit van Kreidler brommers heeft gehoord, is een beetje wereldvreemd. Kreidler bromfietsen waren de favoriete brommers van onze ouders! Als onze ouders en Kreidler zien, roept dat bij hen automatisch allerlei nostalgische gevoelens op. Het verleden komt dan even weer levendig terug in hun herinnering. Die wilde jaren, de Kreidler races op straat, de rock ’n roll die uit de eigen transistorradio galmde en natuurlijk de jacht op het mooiste meisje uit de buurt. Maar waarom waren Kreidler bromfietsen eigenlijk zo populair? En welke modellen precies? En hoe is dit merk vintage brommer ontstaan?

kreidler bromfietsen

Over het ontstaan van Kreidler

Kreidler is in 1888 opgericht in de Duitse stad Stuttgart. Het bedrijf maakte lange tijd bedrading voor telegrafen en andere elektrische apparaten en halffabrikaten. Na de Tweede Wereldoorlog, vanaf 1950, stapte Kreidler over op het ontwerpen en bouwen van bromfietsen. De eerste Kreidler bromfietsen beschikten allemaal over een tweetaktmotor van 50cc. Het eest model was de Kreidler K50. Het ware lichte brommers, waar een grote behoefte aan was. Auto’s waren duur, terwijl mensen wel vervoersmiddelen nodig hadden. Kreidler brommer waren én goedkoop en licht, dus ideaal om tegemoet te komen aan de grote naoorlogse vraag naar brommers. Dat Kreidler gewild was, bleek wel uit het feit dat er eind december 1951 inmiddels 1000 exemplaren verkocht waren.

Waarom zijn Kreidler brommers zo populair?

Kreidler brommers waren vroeger al razend populair, maar tegenwoordig zijn ze dart nog steeds. Twee redenen voor de grote populariteit van een Kreidler brom fiets zijn al genoemd: ze zijn erg licht, en ze zijn (waren) goedkoop. Daarnaast kenmerken Kreidlers zich door hun draagkracht. De brommers kunnen naast de bestuurder 100 kilogram bagage dragen. Voor die tijd was dat een ongekend extra gewicht. Verder was de slijtvast aluminium cilinder van Kreidler en bijzonderheid in de jaren 1950: deze was krachtig en haast niet kapot te krijgen.

kreidler bromfiets

Welke modellen bromfietsen van Kreidler zijn het meest gewild?

Populair onder de vintage brommers van Kreidler is met name het eerste model van dit merk, de Kreidler K50. Met zijn tweetaktmotor en draagvermogen is deze Kreidler nog steeds erg populair onder de liefhebbers van een vintage brommer. In Nederland werden met dit type 50cc veel Kreidler races georganiseerd. In 1981 bereikte de Nederlander Jan Huberts een snelheid van 222 kilometer per uur, een record dat tot 2008 standhield! Nog steeds populair is ook de eerste ‘scooter’ van Kreidler, de Kreidler J51R. Dit model werd in 1956 geïntroduceerd. Gewild is ook nog steeds een Kreidler-exemplaar uit de rond dezelfde tijd geïntroduceerde Kreidler Florett-serie, die gepromoot werd onder de naam ‘Steuerfreie Vollmotorräder’.

Previous «
Next »