Kijk je toe of red je levens?

  • Menfacts
  • maart 18, 2019
  • Comments Off
ehbo

Weet jij wat je moet doen als je partner een brandwond oploopt? Of als je opa een ernstige bloeding heeft? Of als je kind een stuk appel vast heeft zitten in haar keel en geen lucht meer krijgt? Als je op die momenten weet wat te doen, kan je de schade beperken en misschien zelfs wel levens redden. Maar dat je op dat moment precies weet hoe te handelen, is helaas niet zo vanzelfsprekend. Uit de statistieken blijkt dat in Nederland maar slechts 3% van de bevolking beschikt over een EHBO diploma. Vergeleken met omringende landen lopen we behoorlijk achter. In Noorwegen heeft maar liefst 95% van de bevolking een EHBO diploma en in Duitsland zo’n 80%. Ongeveer 600.000 mensen in Nederland gaan jaarlijks naar de eerste hulp vanwege ongelukken in en rondom het huis. Een deel hiervan bestaat uit fatale gevallen die voorkomen hadden kunnen worden door het direct verlenen van eerste hulp. Tijd voor verandering dus.

Wat leer je bij een EHBO cursus?

Er zijn verschillende soorten EHBO cursussen, elk toegepast op een eigen doelgroep. Zo heb je EHBO voor volwassenen en voor baby´s en kinderen. Maar ze worden ook speciaal gegeven aan ouders, gastouders, kraamverzorgers en de kinderopvang. Door het op te splitsen, kan er meer aandacht besteed worden aan de specifieke ongelukken waar een bepaalde doelgroep regelmatig mee te maken heeft. Als je in de kinderopvang werkt, is er bijvoorbeeld meer kans op ongelukken tussen kinderen onderling en als je ouder bent, liggen ongelukken met je kind in de keuken op de loer. Je leert basis toepassingen, zoals een wond verzorgen en verbinden, maar ook levensreddende acties, zoals reanimeren en wat te doen bij brand.

Wees niet afhankelijk van anderen

Eén van de redenen waarom het percentage zo laag ligt van mensen die een EHBO cursus hebben gevolgd, komt doordat men denkt dat een ander wel weet wat te doen. Ten eerste, als we dat allemaal denken, volgt niemand meer een EHBO cursus. Ten tweede gebeuren de meeste ongelukken thuis, dus die ‘ander’ die wel een EHBO diploma heeft, is waarschijnlijk niet eens in de buurt. En daar komt nog bij dat veel mensen denken ‘dat overkomt mij niet’, maar ook met die overtuiging red je geen levens. Kijk daarom niet weg, wees niet afhankelijk van anderen en volg een cursus EHBO. Bij Livis hebben ze een groot aanbod voor verschillende doelgroepen.  

Previous «
Next »