Vader worden is een van de grootste dingen die in je leven kan gebeuren, en daarnaast ook nog eens een van de factoren die het meest invloed hebben op je leven. Het kan soms voor de bevalling overweldigend overkomen om te bedenken wat je allemaal moet doen voor de baby er is. Wij helpen je op weg.
Regel de praktische zaken
Allereerst zijn er de praktische zaken die je kunt voorbereiden voor de bevalling. Zorg bijvoorbeeld dat je de kortste weg naar het ziekenhuis weet, geloof me, over die tocht wil je zeker niet langer doen dan noodzakelijk. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de babykamer op tijd af te hebben en te zorgen dat je alle spullen in huis heb. Voor dit laatste kun je het beste een baby uitzetlijst maken. Andere praktische zaken zijn het plannen van het kraamverlof, ouderschapsverlof en het doen van de geboorteaangifte.
Toekomstige taakverdeling
Zorg daarnaast dat je met je partner een taakverdeling voor de toekomst maakt, zodat je weet wie op welke dagen voor de baby zorgt en hoe jullie hierin het beste kunnen samenwerken. Er is hier online veel informatie over te vinden, en je kunt tegenwoordig op verschillende plekken de cursus ‘Het Ouderteam’ volgen dat zich onder meer richt op het versterken van de samenwerkingsrelatie tussen de ouders. Let bij deze taakverdeling ook op wat deze inhoudt voor jullie financiële situatie.
Toeslagen en tegemoetkomingen
Het is belangrijk om te weten hoe die financiële situatie er na de geboorte uitziet, want een kind hebben, brengt veel kosten met zich mee. Hierom zijn er in Nederland verschillende regelingen en toeslagen waar je als ouder recht op hebt. Zorg dan ook dat je jezelf voorlicht over de kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, pleegvergoeding en andere tegemoetkomingen.
Steun je partner
Aangezien de zwangerschap en bevalling zijn tol eist van een vrouw, kun je als man haar op verschillende manieren steunen. Vraag bijvoorbeeld of zij het prettig vindt als je meegaat naar de bezoeken aan de verloskundige. Misschien gaat je partner wel naar een thema-avond of zwangerschapsgym, kijk ook hierbij of ze het fijn vindt dat je met haar meegaat.
Hoe betrokken wil je zijn?
Uiteraard is veel van de aandacht gefocust op de vrouw, waardoor mannen zich soms minder goed gehoord of gezien voelen. Geef daarom duidelijk aan hoe betrokken je wil zijn bij de zwangerschap, bevalling, etc. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de band met je kind en uiteraard met die van je partner.
Bereid je emotioneel voor
Niet alleen moeders maken emotionele en hormonale veranderingen mee, ook als vader heb je hier mee te maken. Het gewend raken aan vader zijn, kan bij sommigen wel twee jaar duren. Probeer dan ook als aankomend vader hier mee bezig te zijn en jezelf voor te bereiden. Zo’n voorbereiding zal voor iedereen anders zijn.
Informeer jezelf maar laat je niet gek maken
Om jezelf zo goed mogelijk op het vaderschap voor te bereiden, zul je waarschijnlijk op zoek gaan naar informatie op het internet. Vergeet hierbij niet dat niet al deze informatie even betrouwbaar is. Af en toe zul je verhalen tegenkomen die elkaar tegenspreken, wat je onzeker kan maken. Kijk daarom vooral naar je eigen situatie en praat erover met vrienden en familie, zodat zij ervaringen met je kunnen uitwisselen. Check eens hoe zij zich hebben voorbereid op het vaderschap en als je vragen hebt over de zwangerschap zelf, raden wij je aan om contact op te nemen met een professional zoals de huisarts of verloskundige.
Cijfer jezelf niet weg
Als je dan uiteindelijk goed genoeg voorbereid bent, zul je merken dat het meevalt. Voor je het weet zit je helemaal in dit nieuwe stramien, waarbij je natuurlijk wel moet zorgen dat er ruimte is voor eigen zaken… wie weet kun je ons artikel over de lekkerste witbieren erbij pakken en een gezellig avondje met vrienden organiseren, voor je aan de nachttaken begint die horen bij het hebben van een baby.