• Homepage
  • >
  • Travel
  • >
  • Hoe bereid je je voor op een wandelvakantie in de Alpen?

Hoe bereid je je voor op een wandelvakantie in de Alpen?

  • Menfacts
  • september 16, 2019
  • Comments Off

Hoe bereid je je voor op een wandelvakantie in de Alpen?

Als je van plan bent om op termijn een wandelvakantie in de Alpen te maken, is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden. Wat zijn belangrijke aandachtspunten in de voorbereidingsfase?

1. Kies een geschikte locatie en de soort tocht

De Alpen vormen een zeer groot gebergte, met tal van mogelijkheden om te wandelen. Bepaal in welk gebied je wilt wandelen. Dat kunnen ruige en hoge bergen zijn, maar ook de lager gelegen regio’s in de Alpen. Ook moet je een keuze maken uit het soort tocht dat je wilt ondernemen. Ben je van plan van hut naar hut te trekken? Of kies je voor een meerdaagse trail waarbij je je verplaatst van hotel naar hotel? Verder kun je ook vanuit één vast vertrekpunt kiezen voor het maken dagtochten.

2. Zorg voor goed schoeisel

Cruciaal bij wandeltochten is het schoeisel. Zonder goede schoenen kun je nog zo getraind en ervaren zijn, maar is elke wandeltocht een hel. Wil je weten welke soort schoenen geschikt zijn per type wandeltocht, dan kun je het beste deze outdoor schoenen gids raadplegen. Hierin vind je terug welke type wandelschoenen, zoals schoenen om hard te lopen of juist schoenen voor langere trektochten, in jouw situatie het meest geschikt is. Garandeer je hoe dan ook van kwalitatief hoogstaande trail schoenen van een goed en betrouwbaar merk.

3. Bouw conditie op voordat je vertrekt

Een ervaren wandelaar kent het belang van een goede conditie. Een topconditie hoef je niet te hebben, maar enig uithoudingsvermogen kan natuurlijk geen kwaad als je de Alpen in trekt. Begin minimaal twee maanden van tevoren met trainen. Dit kun je doen door in heuvelachtig terrein – als dat mogelijk is – te oefenen. Geschikte plekken zijn bijvoorbeeld de Drentse Hondsrug, de Utrechtse Heuvelrug, heuvelachtig terrein op de Veluwe, de heuvels van Limburg of de duinen langs het Noordzeestrand.

4. Trek de juiste kleding aan

Wandelkleding is, naast goede trail schoenen, van cruciaal belang tijdens wandeltochten. Kies voor kleding die voldoende verwarmt, maar ook goed ventileert. Kleding die niet voldoende ventileert, zorgt ervoor dat jouw zweet niet weg kan en gaat plakken. En je wilt natuurlijk wel fijn en comfortabel kunnen wandelen!

5. Informeer familie en bekenden waar je bent en wanneer

Als je van plan bent om in je eentje te gaan wandelen, zorg er dan voor dat het thuisfront weet waar je wanneer bent. Spreek af dat je na elke wandeltocht een berichtje stuurt, zodat optimale veiligheid gegarandeerd is. Hoort jouw familie of een bekende een tijd niets van jou, dan is het duidelijk dat er iets aan de hand is.            

Previous «
Next »