Hoe gezond is koffie?

  • Menfacts
  • oktober 29, 2020
  • Comments Off
hoe gezond is koffie

De discussie of koffie gezond of ongezond is bestaat al zo lang als dat we het zwarte goedje drinken. Een veel gebruikt argument van tegenstanders is dat je lijf door koffie uitdroogt. We weten echter ondertussen dat dit een fabeltje is. Koffie is namelijk niet vochtafdrijvend en is daarom net zo gezond als het water dat je drinkt. Tegelijkertijd is koffie ongezond. Veel cafeïne zorgt onder andere voor slapeloosheid, hoofdpijn, angstgevoelens en hartkloppingen. Ook is cafeïne verslavend. Voor sommige groepen mensen, zoals zwangere vrouwen en kinderen is het beter om helemaal geen koffie te drinken. Hieronder beantwoorden we de vraag hoe gezond koffie is.

We drinken over het algemeen veel koffie

Koffie drinken is iets dat veel mensen dagelijks doen: koffie ’s ochtends om wakker te worden, in de loop van de ochtend met een koekje, tijdens de lunch of in de avond voor de televisie. Als het om gezondheid gaat wordt er veel beweerd over koffie. Het probleem is dat deze beweringen niet eenduidig zijn: volgens de één iskoffie gezond; volgens een ander juist helemaal niet.

Niet kankerverwekkend

Men beweerd nogal eens van koffie dat er stoffen in zitten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, en die zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Gelukkig klopt dit niet. De enige stof in koffie die daadwerkelijk kankerverwekkend is, is acrylamide. Maar hoewel acrylamide inderdaad een verhoogde kans geeft op kanker, is dit geen reden om koffie te laten staan. De hoeveelheid die in koffie zit, is namelijk erg klein. Om daadwerkelijk het risico op kanker te verhogen zou je jaren achter elkaar meer dan 30 koppen koffie per dag moeten drinken.

Ons lijf went aan de hoeveelheid caffeïne

In koffie zit cafeïne, net als in cola, chocola en thee. Een gemiddelde kop koffie bevat tussen de 50 en 100 milligram cafeïne. In kleine hoeveelheden is dit goedje ongevaarlijk. Het zorgt juist voor een verhoogde concentratie en prestatie, en gaat vermoeidheid tegen. Helaas treedt er wel enige gewenning op in het lichaam, waardoor je steeds een beetje meer koffie moet drinken voor hetzelfde resultaat.

Drink niet meer dan 5 koppen koffie op een dag

Algemeen wordt dan ook aangeraden om niet meer dan 5 koppen koffie op een dag te drinken. Te veel cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Tegelijkertijd werkt cafeïne verslavend. Stoppen met koffie drinken kan hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken. Wat precies te veel koffie en te veel cafeïne is, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.

Houdt rekening met wanneer je gaat slapen

Wanneer je moeite hebt met inslapen kan het verstandig zijn om vanaf het eind van de middag geen koffie meer te drinken. Cafeïne kun je zien als een pepmiddel en het is niet verstandig om dit vlak voor het slapen tot je te nemen. Wat precies het effect is verschilt per persoon, maar cafeïne kan makkelijk enkele uren in je bloed blijven zitten.

Previous «
Next »