Onderzetters maken van sloophout in 3 makkelijke stappen

  • Menfacts
  • oktober 27, 2020
  • Comments Off
onderzetters van sloophout maken

Heb je onlangs je huis verbouwd en blijft er nog wat sloophout achter? Gooi het overgebleven hout niet weg, dit overgebleven hout kan namelijk nog voor iets dienen. Er is veel dat je kunt doen met het sloophout dat overblijft na het uitvoeren van werken, en niet alleen als brandstof voor de open haard.

Als je wat sloophout hebt liggen en je vraagt je af wat je ermee kunt doen, dan is één van de makkelijkste DIY-projecten het hout omvormen tot onderzetters voor de koffietafel. Hieronder leggen we in 3 eenvoudige stappen uit hoe je dit schroothout makkelijk kunt omtoveren tot onderzetters.

Als je een mooie salontafel hebt, dan wil je niet dat daar bier of wijn wordt op gemorst. Zorg er daarom voor dat je gasten altijd onderzetters gebruiken wanneer ze op bezoek komen. Een set houten onderzetters maken kan makkelijk in een namiddag worden gedaan en zal er alvast voor zorgen dat je onthoudt een onderzetter te gebruiken vooralleer je een drankje neerzet op de koffietafel.

Stap 1: Het hout in stukken zagen

Het enige wat je eigenlijk moet doen is het houten balkjes in gelijke stukken zagen zodat alle onderzetters even groot zijn. Hoewel je deze taak ook kunt uitvoeren door middel van een handzaag, zal een elektrische zaag van een goed merk deze taak een stuk makkelijker maken. Als je de onderzetters maakt van een stuk boom of een grote tak, hoef je het hout alleen verticaal in stukken van dezelfde dikte te zagen.

onderzetters van hout maken

Stap 2: Het hout schuren

Schuur je onderzetters met de hand of met een schuurmachine. Start het schuren van het hout met een grove korrel tot een kleinere en blijf schuren totdat de onderzetters zo glad zijn als je wilt. Eenmaal het hout is geschuurd, veeg dan de onderzetters stofvrij met een doek. Als je de onderzetters uit een stuk tak maakt, schuur de bast dan niet aan de randen.

Stap 3: De onderzetters vernissen

De laatste stap is het gaan vernissen van de onderzetters. Door het hout aan alle kanten te vernissen, wordt het beschermd tegen vloeistoffen en wordt voorkomen dat het hout te veel uitdroogt, wat kan leiden tot barstjes. Je kunt kiezen voor een transparante lak of een gekleurde vernis, afhankelijk van je voorkeur. Laat de onderzetters hierna een uur of 4 drogen en rust hierna uit in de sofa met een drankje.

Previous «
Next »