Hoe je je duurzamer kunt kleden

  • Rogier
  • augustus 18, 2023
  • Comments Off
duurzamer kleden

We kleden ons graag goed. Je houdt ervan om je goed te kleden. Dat is op zich geen probleem. Wij geloven dat het iets positiefs is om trots te zijn op je uiterlijk als het je een goed gevoel over jezelf geeft. Dat gezegd hebbende, zou het onverantwoord zijn om daarbij niet aan duurzaamheid te denken.

Met elk voorbijgaand jaar wordt het steeds duidelijker dat de mode-industrie een van de grootste overtreders is als het gaat om het schaden van de planeet en het versnellen van de klimaatverandering. En dan hebben we het niet over mode bedrijven die flyers laten drukken om de laatste mode te promoten, maar juist om de kledingfabrieken die giftige dampen en chemicaliën uitstoten. Fast fashion zet aan tot wegwerp consumptie en synthetische materialen stapelen zich op op stortplaatsen, of erger nog, eindigen in de oceaan.

Betekent dit alles dat je moet stoppen met je te kleden zoals je wil? Nee. Maar het betekent wel dat je moet kijken naar het aanbrengen van enkele veranderingen in de manier waarop je kleding consumeert als je je impact op het milieu wilt verkleinen en met een gerust geweten naar bed wilt gaan. Hier zijn enkele belangrijke tips om je te helpen er scherp uit te blijven zien zonder daarbij de planeet te vernietigen.

Reparatie

Regel nummer één als het gaat om duurzame kleding is zorg dragen voor je kleding. Dit betekent dat je ze alleen wast wanneer ze dat nodig hebben, op een lage temperatuur en ze op de juiste manier opbergt, in plaats van ze gewoon op een stapel op de grond te gooien.

Als en wanneer je kleding uiteindelijk de geest geeft, ren dan niet meteen naar een winkel om een vervangend exemplaar te kopen. Vraag jezelf in plaats daarvan af “kan dit worden opgelost?” En als het antwoord ja is, breng het dan naar je plaatselijke kleermaker voor reparatie, zodat je het kunt blijven dragen. Sommige merken bieden om deze reden zelfs een eigen reparatieservice aan. Hoe meer je je kleding repareert, hoe minder je hoeft te kopen.

je duurzamer kunt kleden

Opnieuw dragen

Als je kleding koopt, koop dan geen stukken waarvan je weet dat ze maar bij één of twee outfits passen. Dit is een aanleiding voor overconsumptie. Een betere manier van winkelen is om altijd te kiezen voor het meest veelzijdige kledingstuk. Het betekent niet dat je saaie kleding moet dragen, maar denk altijd na over hoe een kledingstuk in je huidige garderobe past voordat je de spreekwoordelijke trekker overhaalt.

Wees zuinig

Vintage beleeft momenteel een enorme boom omdat shoppers zich meer bewust worden van hun consumptiegewoonten. Het is een geweldige manier om te winkelen, want je kunt eindigen met een aantal echt unieke en interessante stukken zonder direct in de natuur verslindende mode machine terecht te komen.

De woorden ‘vintage’ en ‘spaarzaamheid’ kunnen beelden oproepen van muffe, door motten gebeten gebreide kleding en oude truien, maar er zijn ook veel opties voor de meer modebewuste shopper. Als je van luxe spullen houdt, ga dan naar consignatie winkels.

Koop bij verantwoorde merken

Als je nieuw gaat kopen, doe dan onderzoek. Kijk naar merken. Lees meer over hun fabrieken, de materialen die ze gebruiken en hun reparatiebeleid. Soms is het onvermijdelijk om nieuw te kopen, dus als het moet, zorg er dan voor dat het van een duurzaam merk is waarvan de ethiek en productiepraktijken zo groen mogelijk zijn.

Houd rekening met greenwashing

Om nog iets toe te voegen aan het vorige punt, let op ‘greenwashing’. Dit is wanneer merken aan de oppervlakte de juiste dingen zeggen, maar niet echt iets doen om hun impact op het milieu te verbeteren. Een kleine groene badge op iets plakken of het woord ‘duurzaam’ gebruiken, betekent niets tenzij het wordt ondersteund door zinvolle acties.

Hoe je je duurzamer kunt kleden

Om te zien wie echt zijn geld op de juiste plaats zet, doorzoek je de website van een merk voordat je er koopt. Degenen die zich inzetten om hun normen te verbeteren, zullen er veel over te zeggen hebben, en je zult precies kunnen lezen hoe en waarom ze dat doen.

Begrijp het proces

Neem de tijd om onderzoek te doen naar hoe kleding wordt gemaakt. Als je een basiskennis hebt van het productie- en logistieke proces, kun je zien wat de meest schadelijke onderdelen zijn. Je kunt deze kennis vervolgens gebruiken om merken te vinden die zich richten op het verbeteren van deze aspecten van hun bedrijf.

duurzame kleding

Zoek uit wat voor jou werkt 

We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het nog een keer: zoek uit wat voor jou werkt en houd je eraan. Het hebben van een go-to-look maakt het aankleden niet alleen gemakkelijker, maar voorkomt ook dat je onnodig geld uitgeeft. Dat wil niet zeggen dat je geen enkele statement-item moet gebruiken om de boel vernieuwend te houden, maar een basisselectie van spullen die je kunt roteren, is een geweldige manier om je garderobe terug te brengen tot de essentie.

Previous «
Next »

Bekijk in dit artikel ook onze specialie kortingscode voor Bamigo