Een bezoek aan de tempels van Kom Ombo

  • Menfacts
  • augustus 15, 2023
  • Comments Off
horus bij tempels van kom ombo

In mei van dit jaar (2023) reisde ik met mijn gezin naar Egypte, waar we vele toeristische / historische hotspots bezochten zoals Sakkara en Gizeh. Tijdens deze reis zaten we ook enkele dagen op een nijlcruise van Aswan naar Luxor van waaruit we verschillende tempels bezochten waaronder ook de Tempels van Kom Ombo. 

Gelegen aan de oever van de rivier de Nijl, bieden de Tempels van Kom Ombo een intrigerende kijk in de oude Egyptische religieuze en medische praktijken. In dit artikel zullen we de betoverende geschiedenis, architectuur en betekenis van deze tempels verkennen, om toeristen te helpen bij het plannen van hun bezoek aan dit opmerkelijke erfgoed.

bezoek aan tempels van kom ombo

Geschiedenis van Kom Ombo

De Tempels van Kom Ombo, ook bekend als de Dubbele Tempel, zijn gebouwd tijdens de Ptolemaeïsche periode, tussen de 2e eeuw voor Christus en de 1e eeuw na Christus. Deze indrukwekkende tempel is gewijd aan twee goden: de valkgod Horus, de god van de hemel en beschermheilige van de farao’s, en de krokodillengod Sobek, de god van de Nijl en vruchtbaarheid. De keuze om twee goden in één tempel te vereren was ongewoon, maar paste goed bij de religieuze overtuigingen van die tijd.

sobek kom ombo

Architectuur en Kenmerken van de tempels van Kom Ombo

Wat de Tempels van Kom Ombo zo uniek maakt, is de symmetrie. De tempel is opgedeeld in twee identieke delen, elk gewijd aan een andere god. Elk deel heeft een eigen ingang, binnenplaats, hypostyle hal en heiligdom. Deze prachtige structuur geeft bezoekers de mogelijkheid om de architectuur en religieuze praktijken van het oude Egypte in detail te bestuderen.

Binnen de tempels zijn er ook fascinerende reliëfs en inscripties te vinden die scènes uit het dagelijkse leven en religieuze rituelen uitbeelden. Een van de meest opvallende kenmerken van de Tempels van Kom Ombo is de aanwezigheid van een museum dat een unieke collectie mummies van krokodillen herbergt. Dit toont de eerbied en verering die de oude Egyptenaren hadden voor Sobek.

hierogliefen kom ombo

Betekenis en Medische Praktijken

Naast religieuze rituelen diende de Tempels van Kom Ombo ook als een belangrijk medisch centrum in het oude Egypte. Op de muren van de tempel zijn inscripties te vinden die verwijzen naar medische behandelingen en chirurgische instrumenten. Het is een van de weinige plaatsen waar oude Egyptische medische kennis bewaard is gebleven.

medische instrumenten kom ombo

De tempel had een speciale zaal die fungeerde als een soort ziekenhuis, waar patiënten naartoe kwamen voor behandelingen. Er zijn inscripties gevonden die verwijzen naar oogchirurgie, gynaecologische procedures en het behandelen van aandoeningen zoals botbreuken. Deze vondsten hebben bijgedragen aan een beter begrip van de medische kennis en praktijken in het oude Egypte.

Bezoekersinformatie

Als je van plan bent de Tempels van Kom Ombo te bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De tempels liggen op ongeveer 45 kilometer ten noorden van de stad Aswan en zijn goed bereikbaar met de auto of de boot. Het is raadzaam om een lokale gids in te huren om het meeste uit je bezoek te halen en de historische en culturele context te begrijpen.

Houd er rekening mee dat het in de zomer erg heet kan worden in Kom Ombo, dus het is belangrijk om voldoende water mee te nemen en jezelf te beschermen tegen de zon. De beste tijd om de tempels te bezoeken is vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de temperaturen wat koeler zijn.

zonsondergang kom ombo

Ons bezoek aan Kom Ombo

Ons bezoek aan Kom Ombo liep in eerste instantie wat stroef. Onze gids had aangegeven dat we om 17.00 in de ontvangsthal van ons cruiseschip op hem moesten wachten. Omdat hij ons voorafgaande had verteld dat hij niet zou meereizen op het cruiseschip, gingen wij hiervan uit. Na even wachten in ontvangsthal begaven we ons toch richting de tempels omdat we niet veel tijd kregen om Kom Ombo te bezoeken. We konden onze gids echter nergens vinden, waardoor we ook geen entreetickets hadden en niet binnen konden. Terug bij het cruiseschip aangekomen zat hij in de ontvangsthal te wachten, waar hij volgens hem de hele tijd had gezeten. Zo groot was deze ruimte niet, dus we hadden elkaar bijna niet kunnen missen, maar goed. Na ons beklag te hebben gedaan, nam hij ons mee naar de indrukwekkende tempels van Kom Ombo.

bezoek kom ombo

Doordat de zon net onderging, viel er een mooie rood gele gloed over de tempels. Ook de locatie aan de oevers van de Nijl zorgde voor mooie uitzichten. Omdat de beperkte tijd nog beperkter was geworden nadat we eerst enige tijd op onze gids hadden moeten wachten, moesten we redelijk vlug door de tempels heen. Daarnaast was het ook nog eens ontzettend druk. Onze gids liet ons de belangrijkste dingen zien en deed daarbij zijn verhaal.

plafond schilderingen kom ombo

Vooral de wand met hiërogliefen van  chirurgische instrumenten en een kleurrijk restant van een plafond zijn me goed bijgebleven. Na het bezoek aan de tempels zijn we ook nog even door het museum met krokodillen mummies gelopen.

krokodillen museum kom ombo

Conclusie

De Tempels van Kom Ombo zijn een schatkamer van oude geschiedenis, architectuur en medische kennis. Dit unieke dubbele tempelcomplex biedt bezoekers een zeldzame kans om het religieuze en medische erfgoed van het oude Egypte te verkennen. Met zijn prachtige reliëfs, symmetrische structuur en de aanwezigheid van het krokodillen museum, is een bezoek aan de Tempels van Kom Ombo een onvergetelijke ervaring die reizigers meeneemt naar een fascinerende tijdperk in de geschiedenis van Egypte.

Previous «
Next »