• Homepage
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Volledige Dekking voor Beter Slapen: De Voordelen van een Full Face Masker bij de Behandeling van Slaapapneu 

Volledige Dekking voor Beter Slapen: De Voordelen van een Full Face Masker bij de Behandeling van Slaapapneu 

  • Menfacts
  • augustus 14, 2023
  • Comments Off
full face masker slaapapneu

Heb je veel last van slaapapneu? Dan is het dragen van een Full Face Masker misschien wel dé oplossing voor je. Maar wat is nu exact slaapapneu? En wat zijn dan de voordelen van een Full Face Masker? We leggen het graag voor je uit! 

Slaapapneu, Wat is Dat nu Exact? Oorzaken en Gevolgen Uitgelegd

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij kort gedurende enkele seconden tot enkele minuten de ademhaling stopt. Vaak gaat slaapapneu dan ook gepaard met snurken. 

Er zijn verschillende soorten slaapapneu die kunnen voorkomen. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is de OSA, oftewel de Obstructieve Slaapapneu. Bij deze vorm van slaapapneu worden de luchtwegen geheel of gedeeltelijk geblokkeerd. 

Door de blokkade van de luchtwegen ontstaat er een ademhalingsstilstand. Soms kan de persoon in kwestie hierdoor ontwaken, maar het kan ook voorvallen dat deze blijft slapen. 

Centrale Slaapapneu is dan weer een andere vorm van slaapapneu. Mensen die hier last van hebben, hebben te maken met een storing in het ademhalingscentrum van de hersenen. Bij deze vorm van slaapapneu krijgen de ademhalingsspieren niet de juiste signalen doorgestuurd en wordt de ademhaling onderbroken. 

Oorzaken van Slaapapneu

Heb je last van Centrale Slaapapneu? Dan is de oorzaak eenvoudig. Door een storing in de hersenen krijgen je ademhalingsspieren niet de juiste signalen binnen. 

Lijd je aan Obstructieve Slaapapneu? Dan zijn er een heleboel zaken die aan de oorzaak hiervan kunnen liggen. Zo is overgewicht en obesitas een veelvoorkomende oorzaak bij OSA. Dit komt omdat mensen met overgewicht of obesitas vaak meer vet in hun nek en keel hebben die voor een vernauwing of blokkering van de luchtwegen zorgt

Ook het drinken van alcohol en het nemen van verdovende middelen kunnen een oorzaak van slaapapneu zijn. Doordat de spieren van de nek en keel verslappen, kunnen deze de luchtwegen blokkeren. 

Gevolgen van Slaapapneu

Hoewel slaapapneu op zich niet direct dodelijk is, kan het toch een voorbode zijn van onderliggende gezondheidsproblemen. Zo kan slaapapneu wijzen op enkele cardiovasculaire problemen zoals hartinfarcten, hartfalen, beroertes en hoge bloeddruk. 

Een veel voorkomend gevolg van slaapapneu is een verstoorde nachtrust. Mensen die geen goede nachtrust hebben kunnen makkelijker in een depressie geraken. Ook raken zij vaker vermoeid overdag en zijn ze vaak prikkelbaarder. 

Waarom een Full Face Masker Gebruiken bij Slaapapneu? 

Er zijn verschillende manieren om mensen die lijden aan slaapapneu te helpen bij het slapen. Één van die manieren of methodes is het dragen van een Full Face Masker tijdens het slapen. Deze kun je trouwens eenvoudig kopen bij Somnishop

Een Full Face Masker is een masker dat je opzet voor je gaat slapen. Dit masker is door middel van een rubberen buis bevestigd aan een ademhalingsmachine oftewel een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure). 

Dit apparaat levert een constante luchtdruk rechtstreeks naar de luchtwegen en de longen waardoor de luchtwegen open blijven tijdens het slapen. 

In tegenstelling tot andere CPAP-maskers of neusmaskers, bedekt een Full Face Masker het volledige gezicht. Hierdoor is een CPAP-masker dan ook beter geschikt voor zij die ‘s nachts door hun mond ademen.  

Voordelen van een Full Face Masker 

Voor mensen die last hebben met het ademhalen door de neus of via de mond ademhalen is een Full Face Masker uiterst geschikt. 

Het masker is bovendien veelzijdig waardoor je in verschillende slaapposities hier gebruik van kunt maken. Je kunt zowel op je rug, je zij als je buik liggen. 

Een Full Face Masker is ook volledig lekvrij. Doordat dit masker perfect op het hoofd past, ontsnapt er ook minder lucht. Zo bevorder je de lucht toestroom en daarmee ook je behandeling tegen slaapapneu. 

Previous «
Next »