Het belang van een goede motorhelm: tips voor aankoop

  • Menfacts
  • augustus 9, 2023
  • Comments Off
motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van een motorrijder. Het beschermt het meest kwetsbare deel van ons lichaam, namelijk ons hoofd. Een goede motorhelm kan het verschil maken tussen leven en dood bij een ongeluk. Daarom is het van groot belang om een goede motorhelm aan te schaffen. In dit artikel zullen we bespreken waarom een goede motorhelm zo belangrijk is en geven we tips voor de aankoop van een helm.

Het belang van een goede motorhelm

Een goede motorhelm is een cruciaal onderdeel van de motor kleding en biedt bescherming bij een val of botsing. Het absorbeert de impact en verdeelt de kracht over een groter oppervlak, waardoor de kans op ernstige verwondingen aan het hoofd aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast biedt een helm bescherming tegen weer en wind, insecten en rondvliegende objecten. Het dragen van een motorhelm is verplicht in de meeste landen, omdat het de veiligheid van de motorrijder vergroot.

Tips voor de aankoop van een motorhelm:

1. Pasvorm en comfort

Een goede motorhelm moet goed passen en comfortabel zijn om te dragen. Het is belangrijk om verschillende helmen te passen voordat je er een aanschaft. Let op de maat, vorm en het gewicht van de helm. Een helm mag niet te strak zitten, maar ook niet te los. Het is belangrijk dat de helm stevig op het hoofd zit, zodat het niet verschuift tijdens het rijden.

2. Veiligheidskeurmerk

Controleer altijd of de helm een geldig veiligheidskeurmerk heeft. In Europa is het ECE 22.05 keurmerk het meest gangbare. Dit keurmerk garandeert dat de helm voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Het is belangrijk om te investeren in een helm van goede kwaliteit die voldoet aan de veiligheidseisen.

3. Materiaal en constructie

De materialen en constructie van de helm spelen een grote rol in de veiligheid en duurzaamheid. Motor helmen zijn meestal gemaakt van thermoplast, glasvezel of carbon. Thermoplast is het meest voorkomende materiaal, omdat het licht en relatief goedkoop is. Glasvezel is sterker en duurzamer, maar ook duurder. Carbon is het lichtste en sterkste materiaal, maar ook het duurst. Let ook op de constructie van de helm, zoals het aantal lagen en de aanwezigheid van een dubbel-D sluiting.

4. Vizier en ventilatie

Een goed vizier is essentieel voor een goed zicht tijdens het rijden. Kies voor een helm met een krasbestendig en anti-condens vizier. Daarnaast is het belangrijk dat de helm voldoende ventilatieopeningen heeft om de luchtstroom te regelen en oververhitting te voorkomen.

5. Onderhoud en levensduur

Een motorhelm heeft een beperkte levensduur en moet regelmatig worden onderhouden. Controleer regelmatig de staat van de helm en vervang deze indien nodig. Het is ook belangrijk om de helm schoon te houden en te beschermen tegen beschadigingen. Bewaar de helm op een koele en droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en chemische stoffen.

Previous «
Next »