Voor de een is het een volkomen onbekend iets. De ander kan juist niet meer zonder. We hebben het hier over chili olie. Een absolute smaakmaker met tal van toepassingen. Of je nu een eitje gaat bakken, je bbq gerechten wil spicen, pasta eet of extra smaak wilt toevoegen aan guacamole: chili olie is absoluut een goede toevoeging. Wist je al dat zelf chili olie maken zeer eenvoudig is? Op deze pagina lees je alles over zelf chili olie maken.
De ingrediënten
Om de lekkerste chili olie te maken maak je natuurlijk gebruik van de beste ingrediënten. Hoe beter de ingrediënten, hoe beter de smaak. Ga je zelf chili olie maken dan heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 750 milliliter olijfolie, bij voorkeur extra vierge
- 20 chilipepers (vers)
- 12 chilipepers (gedroogd)
- 6 teentjes knoflook
- 2 eetlepels chilivlokken
De lekkerste chili olie maken
Zelf chili olie maken is altijd een beetje spannend. Je werkt namelijk met verse chilipepers. Kenmerkend voor verse chilipepers is dat je nooit weet hoe pittig ze zijn. Dit heeft dan ook invloed op de smaak van je chili olie: de smaak zal nooit hetzelfde zijn. Gelukkig is dit bij chili olie niet erg: als je eenmaal weet hoe pittig de olie is dan kan je hier op inspelen door je dosering in gerechten aan te passen. Voor het maken van chili olie doorloop je de volgende stappen:
- 1: bakken in de pan Snijd de knoflook in twee delen. Doe de chilipepers, chilivlokken en gesneden knoflook in een pan. Verhit de pan op een laag vuurtje.
- 2: olie toevoegen Voeg de olijfolie toe op het moment dat de knoflook glazig is geworden. Zet het vuur onder de pan iets hoger.
- 3: verwarmen Verwarm het mengsel ongeveer 5 minuten. Doe dit al roerende. Zo kunnen de smaken goed mengen.
- 4: in de fles Laat het geheel niet afkoelen en zeef de olie. Doe de olie in een fles. Hier kan je prima de gebruikte fles olijfolie voor gebruiken. Voeg hierna ook het mengsel van chilipepers, chilivlokken en knoflook toe aan de fles.
- 5: laten trekken Laat de tijd zijn werk doen. Hoe langer je de olie laat trekken, hoe sterker de smaak zal worden. Hierbij is het van belang dat je de olie minstens een nacht laat trekken.