Ik word vader! En nu?

  • Menfacts
  • juni 15, 2020
  • Comments Off

Zodra anderen in jullie blijdschap van de zwangerschap mogen delen, krijgt je vrouw waarschijnlijk veel support. Jij krijgt misschien een klop op je schouder: ‘Wat leuk voor je!’ Mannen krijgen echter vaak niet zoveel steun, terwijl jouw leven net zo goed verandert: je wordt immers papa! Benieuwd wat de zwangerschapsperiode voor jou in petto heeft? Lees dan snel verder.

Vaderschapsgevoelens

Je vrouw is zwanger en bouwt dus eigenlijk al direct een band op met jullie kindje en vice versa. Jij kunt af en toe een schopje voelen met je hand op haar buik en je kijkt je ogen uit tijdens de echo’s, maar dat is het wel zo’n beetje. Toch kun je je kindje aan jou laten wennen. Zing bijvoorbeeld kinderliedjes of lees de buik van je vrouw voor. Zo leert jouw baby jouw stem al kennen. Lijken die vaderschapsgevoelens die je had verwacht, uit te blijven? Maak je dan niet teveel zorgen. Deze zullen in de loop van de negen maanden of na de geboorte op komen zetten. Focus je nu vooral op het steunen van je partner en het inrichten van de babykamer.

Angsten

Niet alleen aanstaande moeders, maar ook aanstaande vaders kunnen onzekerheden ervaren. ‘Word ik wel een goede vader? Moet ik nu al geld opzij zetten voor de studie van mijn kind of een lening aanvragen om alleen het beste aan mijn babyuitzet toe te voegen?’ Vader worden is immers een grote verantwoordelijkheid. Toch kun je je beter niet te veel zorgen maken. Zodra je je kindje voor het eerst vasthoudt, nemen je papagevoelens het over en gaan veel dingen vanzelf. Tijdens de zwangerschap is het wel goed om het met je partner over de opvoeding te hebben van je kindje, zodat jullie straks op een lijn zitten. Ook kun je bekender worden met het onbekende door de zwangerschaps- en babyboeken te lezen. Maak je nog niet te veel zorgen over rijbewijzen, studies en uitzettingen. Houd je bezig met dingen die nu belangrijk zijn, zoals de zorgverzekering en eventuele kinderbijstand.

Veranderingen

Ook het mannenlichaam ondervindt veranderingen tijdens de zwangerschap van zijn vrouw of vlak daarna. Als jij je dus iets anders gaat gedragen, kun je het ook op de hormonen afschuiven. Een typische verandering is het dalen van je testosteronniveau. Door deze daling nemen papa’s minder risico’s en vertonen ze minder dominant gedrag. Het cortisolgehalte, ook wel het stresshormoon, zal tijdens de zwangerschap, de bevalling en vlak na de bevalling waarschijnlijk juist hoger liggen. De plotselinge verantwoordelijkheid voor het welzijn van je gezin kan namelijk stressvol zijn tijdens deze tijd. Een goed excuus om zo nu en dan mee te doen met het middagdutje van je zwangere partner.

Previous «
Next »