Zo zorg je voor een gezond gebit

  • Menfacts
  • september 9, 2021
  • Comments Off
gezond gebit

Je gebit is vaak een van de eerste dingen die opvallen als je in gesprek met iemand gaat bijvoorbeeld op een first date. Dus dan is het belangrijk dat je daar goed mee om gaat en het goed verzorgt. Waar vroeger die verzorging niet veel verder ging dan twee keer per dag poetsen, zijn er tegenwoordig genoeg andere dingen die je kunt doen om een gezond gebit te houden. Zo kun je tegenwoordig tanden bleken thuis en zelfs het poetsen is verbeterd met de elektrische tandenborstel voor mannen en vrouwen. Lees snel verder voor de beste tips voor een goede mondhygiëne.

Een goed gebit geeft zelfvertrouwen en tegenwoordig kun je zelf een hoop doen om dat gebit goed te houden en als dat niet afdoende is, zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om het gebit weer op orde te krijgen, denk daarbij aan kronen, beugels en facings. Bij grote problemen met het gebit ga je samen met je tandarts of mondhygiëniste op zoek naar een oplossing, bij kleine problemen, kun je het volgende ondernemen.

Zorg dat je goed poetst

Zorg als eerste dat je goed poetst. Zo moet je minimaal twee keer per dag poetsen, wat de meeste mensen ook wel doen, alleen moet dat poetsen ook wel goed genoeg gebeuren. Zo gebeurt het nog maar al te vaak, dat mensen te kort poetsen. Houdt minimaal twee minuten aan en zorg dat je alle tanden, vanuit alle hoeken, mee pakt. Niet alleen heb je die twee minuten nodig om alle tanden schoon te kunnen maken, maar de fluoride die in tandpasta zit, begint pas na twee minuten te werken.

Als je je tanden aan het poetsen bent, is het verstandig om ook de tong zachtjes met de tandenborstel te reinigen. Op je tong blijven namelijk,net zoals op de tanden, bacteriën zitten. De bacteriën die achterblijven op je tong, als je deze niet reinigt, veroorzaken een slechte adem. Er zijn ook speciale tongreinigers, als je je tandenborstel daar niet fijn voor vindt.

Niet te grondig spoelen na het poetsen

Een belangrijke tip die we je hier willen geven is om niet te grondig te spoelen na het poetsen van de tanden. Doe je dat namelijk wel, dan spoel je ook de fluoride weg die in de tandpasta zit. Die fluoride zorgt er voor dat je gebit minder kwetsbaar is voor zuuraanvallen van bacteriën. Eén keer even kort spoelen of een slokje water na het tandenpoetsen is echt al meer dan voldoende en je zult merken dat je hier snel aan gewend bent. 

 Het schijnt nog steeds niet bekend te zijn bij veel mensen, maar een elektrische tandenborstel werkt vele malen effectiever dan een normale tandenborstel. Zo kun je veel beter tandplak verwijderen en heb je minder kans op een ontsteking aan het tandvlees. Voor velen is het overstappen op een elektrische tandenborstel wennen, omdat het heftiger op je tanden en tandvlees overkomt… en dat ik ook meteen het bewijs dat het een stuk beter werkt. Even doorzetten dus en daarna is het makkelijker om een goed onderhouden gebit te hebben.

Je kunt nog zo goed poetsen, toch kunnen er tussen je tanden en kiezen bacteriën blijven zitten. Dit komt omdat het met een tandenborstel moeilijk is om bij de kleine ruimtes tussen de tanden en kiezen te komen. Hierdoor ontstaan vaak gaatjes en tandvleesproblemen tussen die tanden en kiezen. Gebruik daarom eenmaal per dag flosdraad als de tussenruimte tussen je tanden en kiezen zeer smal is. Bij grotere tussenruimten gebruikt je een tandenstoker.  

Previous «
Next »