• Homepage
  • >
  • Sport
  • >
  • Redenen waarom resultaat uit kan blijven na frequent bezoek aan de sportschool

Redenen waarom resultaat uit kan blijven na frequent bezoek aan de sportschool

  • Rogier
  • september 8, 2021
  • Comments Off
geen resultaat na frequent bezoek aan de sportschool

Ga je vaak naar de sportschool, maar heb je het gevoel dat het resultaat een beetje uit blijft? Dan ben je niet de enige! Je kunt namelijk door verschillende reden niet de gewenste resultaten van jouw inspanningen in de sportschool zien. Welke dat zijn en hoe je er iets aan kunt doen, lees je hieronder.

Zorg bij veel beweging dat je ook voldoende eet

Is het jouw doel om wat breder te worden, en ben je daarvoor volop aan het trainen? Dan wil je ook genoeg eten om je lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Je kunt de spieren in jouw lichaam immers niet opbouwen als er geen bouwstoffen binnen komen. Reken eens uit wat jouw caloriebehoefte is, en check of jij daar dagelijks 100-200 kcal boven zit.

Stress heeft veel invloed op je lijf

Een stressvolle baan, op zoek naar een nieuw koophuis, een relatie die niet zo lekker loopt; allemaal voorbeelden van stress. Deze stress kan een enorme impact op jouw resultaten in de sportschool hebben. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je die stress zoveel mogelijk uit je leven elimineert. Iets wat sowieso een goed idee is.

waarom resultaat uit kan blijven na frequent bezoek aan de sportschool

Zorg dat je lichaam ook voldoende rust krijgt

Sta jij minimaal vijf dagen per week in de sportschool, maar blijven de resultaten uit? Las dan eens twee rustdagen per week in. Te veel trainen is niet goed voor je lichaam, omdat jouw lichaam dan niet kan herstellen van de vorige training. Trainen is dus goed, maar rust dus ook. Pak die rust en kijk welk effect dit heeft op je lijf.

Je denkt dat je geen progressie maakt in de sportschool, maar eigenlijk focus je je op het verkeerde. Progressie is namelijk meer dan elke week meer kilo’s kunnen bankdrukken. Denk aan een herhaling meer, een betere uitvoering, minder rust tussen de sets en een extra pauze. Dus misschien maak je wel degelijk progressie, maar zie je dat niet per se aan het aantal kilo’s dat je de lucht in tilt.

waarom geen resultaat na frequent bezoek aan de sportschool

Genoeg slapen is essentieel

Het effect van slaap is enorm op je training en dus iets dat je zeker niet moet onderschatten. Niet alleen herstellen je spieren in je slaap, maar uiteraard heb je na een goede nacht slaap ook meer energie om de volgende training goed uit te voeren. Pak jij minder dan 8 uur slaap per nacht, dan is dat iets waar je aan kunt werken om te kijken of het invloed heeft op je lijf en training.

Sta jij in de sportschool zonder plan, en weet je eigenlijk niet meer welke oefeningen je vorige week hebt gedaan? En welke gewichten je toen had gekozen? Dan is het niet zo gek dat jouw resultaten uitblijven. Als je jouw spieren niet blijft prikkelen door elke week iets meer of zwaarder te trainen, dan raken jouw spieren comfortabel. Comfortabele spieren betekent stilstand, en stilstand is achteruitgang. Houd daarom bij hoe je getraind hebt. Of dat nou het gewicht van jouw squat is of het aantal minuten air bike. Door jezelf elke keer weer nét iets verder te pushen, ga je vanzelf resultaat zien.

Wees niet te streng voor jezelf

Ingeplande sportsessies gaan soms niet door. Hoe sterk je motivatie ook is, dit soort dingen gebeuren af en toe. Til daar niet te zwaar aan, want dat werkt enorm demotiverend. Accepteer dat dingen soms anders kunnen lopen, dan veer je namelijk na die ene gemiste sportsessie veel makkelijker weer terug in je gezonde (sport)ritme.

Over dat gezonde ritme gesproken: een goede sportroutine is het geheim van succes. Daarmee bedoelen we niet dat je een strak schema opstelt waar niet van mag worden afgeweken (al gaan sommigen daar heel lekker op). De meesten van ons zijn gebaat bij haalbare afspraken die ruimte openlaten voor spontaniteit.

Redenen waarom resultaat uit kan blijven na frequent bezoek aan de sportschool

Het is eigenlijk net als met eten: variëren is een van de gezondste dingen die je jezelf kunt aanleren. Niet alleen omdat je lichaam er baat bij heeft: na verloop van tijd wennen je spieren aan een bepaalde workout, waardoor je minder resultaten boekt dan wanneer je ze weer eens even flink laat ‘schrikken’. Maar ook omdat je het zo voor jezelf leuk en uitdagend houdt. Zweer je bij een wekelijks hardlooprondje van 10 kilometer? Gooi er eens een intervaltraining tegenaan. Daag jezelf uit om sneller te worden of om bijvoorbeeld eens voor een halve marathon te trainen. Train je graag met gewichten? Overweeg eens om dat met een trainer te doen, zodat hij of zij je uitdaagt om iets anders te proberen. Je staat versteld hoe snel je dan resultaten boekt. Uiteraard zijn er ook voldoende supplementen, die je kunnen helpen met het aan maken van spieren.

Previous «
Next »