Lichttherapie is een behandeling die de huid, spierweefsel en andere delen van je lichaam kan helpen genezen. ‘Hoe?’ horen we je direct vragen. Bij lichttherapie wordt je blootgesteld aan lage niveaus van rood of infrarood licht. Infrarood licht is een soort energie die je ogen niet kunnen zien, maar je lichaam als warmte zal voelen. Rood licht is vergelijkbaar met infrarood, maar dit kun je wel zien.
Hoe werkt lichttherapie?
Bij lichttherapie stel je je huid bloot aan een infrarood paneel, bestaande uit vele lampen, afhankelijk van de grootte van het paneel. Een deel van je cellen dat mitochondriën wordt genoemd, ook wel de ‘kracht generatoren’ van je cellen genoemd, nemen dit licht op en maken daardoor dan meer energie aan. Sommige deskundigen denken dat dit cellen helpt zichzelf te herstellen en gezonder te worden. Dit stimuleert genezing van de huid en van het spierweefsel. Lichttherapie gebruikt zeer lage niveaus van warmte en doet geen pijn of verbrandt de huid niet. Het is niet hetzelfde type licht dat in zonnebanken wordt gebruikt en het stelt je huid niet bloot aan schadelijke UV-stralen.
Wat zijn de risico’s van een dergelijke licht therapie?
Rood licht therapie wordt over het algemeen als veilig beschouwd, ook al weten onderzoekers niet precies hoe en waarom het werkt. Over hoeveel licht je moet gebruiken zijn geen vaste regels. Te veel licht kan het huidweefsel beschadigen, maar te weinig werkt misschien niet zo goed. Daarom raden wij altijd aan om met een expert als https://www.loptimize.nl/ te praten voor je aan dergelijke therapie begint.
Wat behandelt het?
Mensen worden al geruime tijd behandelt met lichttherapie en voor sommige kwaaltjes werkt het erg goed. Maar er zijn nog niet veel onderzoeken naar gedaan waardoor het voor veel mensen nog een ver van mijn bed show is. Echter zien we dat deze vorm van therapie steeds vaker wordt ingezet, en dan met name bij:
– Haaruitval: uit een onderzoek bleek dat mannen en vrouwen met alopecia androgenetica (een genetische aandoening die haaruitval veroorzaakt) die 24 weken lang een infrarood paneel thuis gebruikten, dikker haar kregen. Mensen in de studie die een nep apparaat gebruikten, kregen niet dezelfde resultaten.
– Artrose: een studie toont aan dat therapie met rood en infrarood licht de aan artrose gerelateerde pijn met meer dan 50% verminderde.
– Tendinitis: een relatief klein onderzoek onder 7 personen suggereert dat lichttherapie ontstekingen en pijn vermindert, vooral bij mensen met achillespeesontsteking.
– Dementie: in een andere studie hadden mensen met dementie die gedurende 12 weken regelmatig infrarood lichttherapie op hun hoofd en door hun neus kregen, betere herinneringen. Ook sliepen zij beter en waren rustiger en werden minder vaak boos.
– Rimpels en andere tekenen van huidveroudering en huidbeschadiging: onderzoek toont aan dat lichttherapie de huid glad kan maken en kan helpen bij rimpels. De therapie helpt daarnaast ook bij acne littekens, brandwonden en tekenen van UV-schade door de zon.
Waar vind je rood lichttherapie?
Deze vormen van lichttherapie worden meestal gedaan door een specialist of een dokter. Maar sommige tandartspraktijken doen het bijvoorbeeld ook. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je eigen roodlicht paneel te kopen. Bij thuisbehandelingen zonder professionele begeleiding heb je echter wel meer kans op bijwerkingen of letsel, alhoewel de kans hierop erg klein is. Praat met je arts als je denkt aan therapie met rood licht.