• Homepage
  • >
  • Fashion
  • >
  • Chelsea boots; de schoenen die elke fashionable man in zijn kast moet hebben

Chelsea boots; de schoenen die elke fashionable man in zijn kast moet hebben

  • Menfacts
  • februari 19, 2019
  • Comments Off
chelsea boots

Chelsea boots horen in de kleerkast van elke modebewuste man thuis. Deze tijdloze comfortabele herenschoenen passen namelijk bij elke outfit. Casual onder een Amsterdenim jeans met opgerolde broekspijpen of zakelijk onder een keurig pak. Met Chelsea boots kom je altijd stijlvol voor de dag.

Chelsea boots zijn veterloze laarzen op enkelhoogte met een korte hak. De elastische inzetstukken aan de zijkanten zorgen voor een comfortabele pasvorm. Je trekt deze lederen herenschoenen moeiteloos aan- en uit. Deze van oorsprong Engelse schoenen zijn bovendien echt wel tijdloos. Ze gaan tenslotte al bijna tweehonderd jaar mee!

Geschiedenis van de Chelsea boot
In 1837 klopte de schoenmaker J. Sparks Hall aan bij de Engelse koningin Victoria. Hij overhandigde de vorstin trots een nieuw paar laarzen. De Queen was zo tevreden dat ze dagelijks met de schoenen wandelde.

Twee jaar later ontdekte Charles Goodyear een manier om rubber te vulkaniseren. Deze baanbrekende uitvinding maakte rubber voortaan in alle omstandigheden bewerkbaar. Dat zorgde voor een ware revolutie in tal van bedrijfstakken. Rubberbandenfabrikant Goodyear koos later niet voor niets zijn beroemde bedrijfsnaam als eerbetoon aan de ingenieuze Amerikaan.

Elastische pasvorm
Ook schoenmaker J. Sparks Hall maakte dankbaar gebruik van dit nieuwe materiaal. Hij voorzag zijn laarzen van elastische inzetstukken. Nu ging de majesteit helemaal overstag. De veterloze elastische pasvorm kreeg snel navolging bij paardrijders en wandelaars.

In het victoriaans tijdperk sprak iedereen echter over Paddocks. Voor de naam Chelsea boots moeten we naar het hippe Swinging London van de jaren vijftig en zestig.

Swinging London
Kunstenaars, ontwerpers, fotografen, schrijvers en allerlei sociëteitsfiguren omarmden toen massaal de schoenen. Deze trendgevoelige jonge artiesten kozen King’s Road in de West-Londense wijk Chelsea als hun uitvalsbasis en stonden bekend als de “Chelsea Set”.

De enkelhoge laarzen groeiden uit tot zo’n symbool van de heersende mode onder deze Chelsea Set dat we nu nog altijd over Chelsea boots spreken.

Beatle boots
In de jaren 60 kwam er een hogere versie van de Chelsea boot met een Cubaanse hiel en een scherpere punt aan de tenen. The Beatles droegen deze herenschoenen zo vaak, dat deze variant naam maakte als “Beatle boots”.

Sindsdien onderging de Chelsea boot nauwelijks grote veranderingen. Hij komt nog altijd met elastische inzetstukken aan de zijkanten, een lage hak en een ronde omhooglopende neus. Dankzij hun effen lederen kleurtinten als zwart, bruin en cognac en het neutrale uiterlijk combineer je deze herenschoenen gemakkelijk met elke outfit.

Moderne varianten
Tegenwoordig zie je Chelsea boots ook in meer verfijnde uitvoeringen als nubuck en suède. Naast de vertrouwde instapmodellen bestaan er ook modernere varianten met een ritssluiting aan de zij- of achterkant. Het basisontwerp gaat al jaren mee en ziet er tegelijkertijd verrassend nieuw uit.

Previous «
Next »

Bekijk in dit artikel ook onze specialie kortingscode voor Bamigo