Het spreekt voor zich dat wanneer je single bent je over alle zaken in het huishouden zelf moet ontfermen. Van de was en stofzuigen tot het repareren van de auto en het regelen van bankzaken, energie en andere rekeningen. Hoewel je je het schoonmaken en de reparatie van de auto of andere spullen nog wel kan uitbesteden geldt dat eigenlijk niet meer voor de administratie. En dat die belangrijk is om op orde te hebben is natuurlijk een open deur. Maar hoe zit dat nu eigenlijk wanneer je een relatie hebt? De emancipatie heeft vanzelfsprekend al decennia geleden ingezet en vindt in mindere mate vandaag de dag nog steeds plaats. Maar hoe zit het dan met de rolverdeling in het huishouden? Maak jij schoon, kook je, doe je de was of er toch meer een klassiek patroon waarbij jij als man kapotte spullen repareert, de rekeningen voldoet en ervoor zorgt dat je op tijd en niet te veel betaalt?
Modernisering
Er zijn diverse onderzoeken bijvoorbeeld van het CBS waarbij naar voren komt dat het traditionele rollenpatroon steeds meer verdwijnt en jongeren er steeds moderne opvattingen op nahouden. Dat is niet zo verwonderlijk, want naast de emancipatie van de vrouw werken beiden vaak ook in een relatie. Dan is er minder tijd voor het huishouden en worden klusjes als schoonmaken steeds eerder uitbesteed en het huishouden vergemakkelijkt met de aanwezigheid van een vaatwasser, droger bij de was en soms zelfs hele bezorgdiensten voor de boodschappen. Hoewel jonge mannen dus nog wel vinden dat de man hoofdkostwinner in het gezin zou moeten zijn is de acceptatie van de vrouw in het arbeidsproces vrijwel een vanzelfsprekendheid.
Proef op de som met de energierekening
Het verschilt per huishouden hoe de rollen verdeeld zijn. Om hier een klein beetje meer duidelijkheid in te verschaffen hebben we Goedkoopste Energieleverancier gevraagd of ze konden aangeven hoe de verdeling was van mannen en vrouwen die een overstap van energieleverancier aanvragen. Hoewel er logischerwijs geen persoonsgebonden data werden gedeeld konden zij ons wel vertellen dat circa 60% van de aangevraagde energiecontracten door mannen wordt gedaan en 40% door vrouwen. Kort door de bocht kan hieruit worden geconcludeerd dat of er meer vrijgezellen mannen zijn dan vrouwen, mannen vaker voor anderen een energie overstap aanvragen of simpelweg dat mannen voor het eigen huishouden deze belangen behartigen. Waar in het traditionele rollenpatroon vrouwen ook verantwoordelijk waren voor de uitgaven en mannen voor het inkomen ontlopen de verdeling van deze verantwoordelijkheden elkaar anno 2018 niet veel meer.