Nikka Japanse Whisky

  • Menfacts
  • april 18, 2017
  • Comments Off
nikka whisky

In de leer gaan naar Schotland

In 1918 begon Masataka Taketsuru alleen aan een lange reis naar Schotland. Daar leerde deze jonge Japanse man niet alleen zijn vrouw kennen maar ontdekte ook alle geheimen van de whisky. Masataka Taketsuru stamde af uit een familie van brouwers die “sake” produceerden. Men ging ervan uit dat Masataka de traditie zou verderzetten maar de Schotse whisky sprak de man meer tot de verbeelding. Daardoor besloot hij zijn leven te wijden aan whisky. Hij kreeg de kans om naar Glasgow te gaan om er als eerste Japanner ooit de kunst van het whisky maken te bestuderen. Hij volgde cursussen chemie en ging in de leer bij distilleerderijen waar hij eerst basiskennis opdeed en daarna een opleiding kreeg als blender. Later zou Masataka zelfs master in het blenden worden.

Terug naar Japan

In 1920 keerde hij, samen met zijn vrouw, terug naar Japan. Enkele jaren later slaagde hij erin om de eerste Japanse whisky te produceren dankzij de opgedane ervaring in Schotland. Daar had hij onder andere geleerd dat de juiste omgeving van essentieel belang was bij het distilleren van whisky. In 1934 bouwde hij zijn eerste distilleerderij in Yoichi, Hokkaido, die hij als een ideale locatie beschouwde om Japanse whisky te produceren. De locatie leek in veel opzichten op de Schotse stad waar hij studeerde. Masataka vestigde daar Nikka, het Japanse merk van whisky, omdat hij vastbesloten was om zijn Japanse collega’s kennis te laten maken met de geneugten van authentieke whisky. De eerste “Nikka Whisky”’ werd gelanceerd in oktober 1940. De twee belangrijkste soorten op de markt zijn de “whisky van het vat” en de “coffey grain” whisky. De dubbel malt whisky wordt geproduceerd met rijke mout van de beste kwaliteit. De Japanse whisky krijgt zijn uitgesproken aroma doordat de ketels nog steeds opgewarmd worden met fijn gemalen natuurlijke steenkool. Een methode die zelfs in Schotland nog zelden gebruikt wordt.

Nikka Japanse Whisky from the barreljapanse whisky

Deze Japanse whisky wordt gemaakt met een mix van meerdere soorten mout en graan. Nikka uit het vat is een unieke Japanse whisky die geuren en smaken heeft die alleen echte blenders kunnen ruiken en proeven. Met de kenmerkende bestanddelen rijpt de Nikka gedurende 3-6 maanden in vaten, gemaakt uit Amerikaanse eik, om te stabiliseren en te harmoniseren. Het eindproduct, met een alcoholgehalte van 51,4 % vol, wordt gebotteld in unieke vierkante flessen van 50 cl die lijken op een kleine klomp whisky. Dit visualiseert perfect de rijke en krachtige smaak van de Japanse whisky die erin zit. Puur gedronken komt de stevige, volle smaak het best tot zijn recht.

“Coffey malt” whisky

Deze graanwhisky wordt nog steeds gedistilleerd in een “coffey”. Dit is een toestel waarin graan gefermenteerd wordt om alcohol te produceren. Het is een zeer traditionele en zeldzame productiemethode waarop Nikka in 1963 het patent verwierf vanuit Schotland.nikka coffey malt Een coffey produceert nog steeds een complexe whisky met een zachte en zoete smaak, afkomstig van het graan zelf. Deze Japanse whisky van Nikka heeft een uniek karakter dat heel sterk gewaardeerd wordt door kenners. De whisky van 45 % vol wordt geleverd in ronde flessen van 70 cl. Net zoals de vorige whisky is ook deze te koop online en in gespecialiseerde zaken.

Awards

Het is niet te verwonderen dat de Japanse whisky’s van Nikka reeds verschillende awards wisten in de wacht te slepen. Zowel in 2015 als 2016 werd Koichi Nishikawa gelauwerd als “Distillery Manager of the year“ door de World Whisky Association.

Previous «
Next »