Slaapproblemen zijn helaas veel voorkomend. Mannen slapen over het algemeen slechter dan vrouwen en worden vaker ‘s nachts wakker. Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben en daarnaast vervelende gevolgen voor uzelf en uw gezin of familie. Een tekort aan slaap maakt ons humeurig en bovendien vatbaar voor infecties door een verminderde weerstand. Slaappillen kunnen voor een tijdelijke oplossing zorgen maar worden zeker niet aangeraden. Gelukkig kunt u ook zelf meehelpen aan een beter slaapritme.
Voldoende nachtrust cruciaal voor uw algemene gezondheid
Beter slapen kan beginnen met het aanpassen van uw vaste gewoontes. Veel mensen hebben moeite met inslapen en liggen vaak urenlang te woelen. Dat gaat ten koste van de nodige nachtrust. Als volwassen mens heeft u minsten 7,5 tot 8 uur slaap nodig om overdag goed te kunnen functioneren. We spreken van slapeloosheid als u twee of meer nachten per week te weinig slaap krijgt. Slapeloosheid kan ontstaan door stress en psychische klachten, spanningen of zorgen of lichamelijke klachten. Stress verminderen kan al een deel van de slapeloosheid oplossen. In veel gevallen wordt slapeloosheid echter ook veroorzaakt door verkeerde gewoonten. Denk daarbij aan te laat op de avond eten, het gebruik van teveel koffie of zelfs gewoon door regelmatig te laat naar bed te gaan. Ook ‘s avonds laat sporten of veel geestelijke inspanning te hebben voor het slapengaan verstoort het slaapritme.
10 Tips om beter te slapen
We geven u graag wat tips die u kunnen helpen om beter te slapen en daardoor een betere weerstand en algemene conditie te krijgen.
- Probeer te veel cafeïne en alcohol te voorkomen voor het slapengaan.
- Zorg voor een slaapkamer die echt een ontspanningsruimte is.
- Probeer zoveel mogelijk een vast slaapritme aan te houden
- Doe een ontspannende activiteit voor het slapengaan zoals bijvoorbeeld yoga
- Spreek je zorgen of problemen uit en krop ze niet op voor jezelf
- Plan sportmomenten niet te laat op de avond
- Beperkt het gebruik van beeldschermen en smartphones voor het slapen
- Probeer dutjes overdag te beperken tot een minimum
- Geniet van een ontspannend bad of een warme douche
- Houdt voor uzelf een slaapdagboek bij
Wanneer een arts raadplegen
U hoeft zeker niet direct een arts te raadplegen wanneer u wat minder slaapt. Met de bovenstaande tips kunt u zelf uw slaapritme waarschijnlijk al flink verbeteren. Mocht de slapeloosheid veroorzaakt worden door lichamelijke pijn, psychische klachten of ernstige zorgen, dan is het wel aan te raden om een arts te bezoeken.