Loop jij risico op een hartstilstand?

  • Menfacts
  • november 1, 2018
  • Comments Off
kans op een hart stilstand

Mannen hebben een hoger risico op een hartstilstand dan vrouwen. Dat is natuurlijk niet een factor die je kan beïnvloeden. Ook op je leeftijd en je erfelijke eigenschappen heb je geen vat. Maak je echter niet overmatig ongerust. Er zijn namelijk een hoop risicofactoren waar je wel invloed op kan hebben. Door deze risico’s uit je leven te bannen verlaag je je kans op een hartaanval aanzienlijk.

Risicofactoren

Waarschijnlijk weet je zelf wel wat factoren te noemen die het risico op een hartaanval drastisch doen toenemen, maar misschien steek je liever je kop in het zand. Roken is namelijk zo’n factor en dit is algemeen bekend. Vaak hoor je de uitroep: ‘Je moet toch ergens aan doodgaan’, terwijl de desbetreffende persoon nog een trek van zijn peuk neemt. Rokers leven gemiddeld zeven a acht jaar korter dan niet-rokers en het roken verhoogt de kans op een hartaanval en kanker. Deze feiten kunnen je toch aan het denken zetten. Een andere factor is slechte voeding en te weinig beweging. Een combinatie van deze twee factoren doet alarmbellen rinkelen, zeker wanneer je wat ouder bent. Slechte voeding zorgt voor een stijging van je cholesterol wat zich in de vaatwanden kan ophopen. Dit kan weer zorgen voor hartproblemen. Verstandig is dus om de verzadigde vetten zoveel mogelijk te laten staan. Overgewicht kan ook moeilijk te verdragen zijn voor je hart. Een gezond levenspatroon met voldoende beweging, gezonde voeding, en iets minder vlees eten kan dus wonderen voor je doen. Een teveel aan stress kan ook negatieve gevolgen hebben voor je hart. Stress op zich is niet verkeerd, maar jezelf constant blootstellen aan teveel stress kan serieuze problemen geven. Des te meer een reden om wat vaker op vakantie te gaan dus!

Slachtoffers helpen

Elke week krijgen zo’n 300 Nederlanders een hartstilstand. Dat zijn er 300 teveel. Slechts 10 tot 20% overleeft dit. Heb jij een verhoogd risico op een hartstilstand? Verlaag dan de risicofactoren waar je invloed op kunt hebben. Laat je peuken links liggen, eet wat vaker een salade voordat je de barbecue uit de schuur haalt en loop een extra blokje met de hond. Ga naar procardio.nl om meer te weten te komen over hoe jij een slachtoffer van een hartstilstand kan helpen. Met zijn allen kunnen we het percentage overlevenden van een hartstilstand verhogen.

Previous «
Next »