The Glenrothes

  • Menfacts
  • maart 1, 2017
  • Comments Off

In de Speyside, ten zuiden van het stadje Rothes, ligt de Glenrothes distilleerderij. Gebouwd in 1878 op de beide oevers van de Burn of Rothes, een rivier die vanuit de Mannoch heuvels komt. In feite stroomt deze rivier dus dwars over het terrein van de whiskydistilleerderij om zich verderop samen te voegen met de rivier de Spey. Op die voedingsbodem ontstaat de voortreffelijke Speyside maltwhisky van Glenrothes en wel in diverse soorten. In de nabijheid van de distilleerderij bevinden zich de aloude landerijen van Brauchhil, die vier bronnen hebben die alle in eigendom van het bedrijf zijn. Het brouwwater komt uit The Lady’s Well. Voor de rijping van zijn whisky’s gebruikt Glenrothes een combinatie van Spaanse en Amerikaanse (Oregon pine) houten vaten. De malt master zelf selecteert de verschillende vaten per soort geproduceerde whisky en hij bewaakt de constante kwaliteit. Kenmerkend zijn de doorzichtige buikflesjes. Een overzicht van het aanbod.

the glenrothes

the glenrothes select reserve

The Glenrothes Select Reserve

De ‘instapwhisky’ is de Select Reserve, een non-vintage maltwhisky. Hij is lichtgoud van kleur en heeft een fruitige, zachte afdronk. De kruidigheid verkrijgt men dank zij rijp fruit, bosbessen, sultanes, citrus, zoethout en vanille. Twee jaar rijpen op normale vaten gaat aan het bottelen vooraf.

the glenrothes alba reserve

The Glenrothes Alba Reserve

Op oude Amerikaanse bourbonvaten rijpt de Alba Reserve. Alba is Gaelisch voor ‘Schots’. De typische smaak van de Alba komt tot stand door het gebruik van romige vanille, kokos, amandel, citrusvruchten, abrikoos, appel, peer en een scala aan specerijen. Afgemaakt met een vleugje lelie, hyacint en kardemom. De afdronk is sinaasappelachtig met een ondertoon van honing en gegerste mout.

the glenrothes robur reserve

The Glenrothes Robur Reserve

Op vaten van deels Quercus Robur, Spaans eiken, en deels Amerikaans eiken rijpt de nieuwe Glenrothes whisky, de Robur Reserve. Het Spaanse hout geeft deze whisky zijn vanille en kokosnoot aroma’s. De Quercus vaten hebben eerst jaren dienstgedaan als Oloroso sherryvaten. Een elegante, fruitige, kruidige en zoete maltwhisky, die helder bleek goudkleurig is.

the glenrothes vintage 1995

The Glenrothes Vintage 1995

Een zeer bijzondere Glenrothes is de Vintage 1995. Master John Ramsey gaf zijn goedkeuring aan het stoken ervan en na eenentwintig jaar mocht de Vintage in 2016 gebotteld worden. Het was inmiddels al jaren geleden dat Glenrothes Vintage whisky bottelde. De donker goudkleurige whisky heeft een veelheid aan smaaksensaties: butterscotch, honing, appels, rozijnen, peper, nootmuskaat, kaneel, citrus en vanille.

the glenrothes Signatory Vintage 1997

The Glenrothes Signatory Vintage 1997

Op refill sherry butt nummer 15956 rijpte achttien jaar lang de Signatory Vintage 1997. Deze malt is maar liefst 46% sterk, maar zeer zacht. De eerste indruk na een slokje is zoet maar daarna proef je de rijping op eikenhout en geroosterde gerstemout. Deze Signatory heeft geen typische buikfles.

the glenrothes vintage 2001

The Glenrothes Vintage 2001

Van de hand van Gordon Motion, de Malt Master van Berry Bros. & Rudd, is deze Vintage 2001. Deze zachte maltwhisky is inmiddels veertien jaar gerijpt op uiteenlopende soorten vaten. Bijzondere smaken als limoen-meringue, sandelhout, kaneel, nootmuskaat, zwarte kersen, zoete kruiden en honing maken deze helder goudkleurige Glenrothes ietwat bitterzoet.

The Glenrothes Manse Reserve

The Glenrothes Manse Reserve

De Manse Reserve is vernoemd naar de pastorie van een presbyteriaanse predikant. Het pand heet nu Rothes House en het ligt op een heuvel aan Manse Brae. Het wordt bewoond door de achtste generatie van de oprichters van het whiskymerk. Deze soort maltwhisky is bestemd voor de drankwinkels op vliegvelden en hij is zonder jaartal. Een frisse strogele whisky met vleugjes banaan, gember, stoofpeertjes en noten. Zeer fruitig.

The Glenrothes Minister’s Reserve

The Glenrothes Minister’s Reserve

De Minister’s Reserve is de oudste van de drie Manse Brae bottelingen en vernoemd naar de predikant. Na rijping van eenentwintig jaar is een karaktervolle, amberkleurige whisky met een hoog sherry-accent vanwege het Spaanse hout van de rijpingsvaten ontstaan. Wederom bestemd voor luchtvaartreizigers, die tegenwoordig een belangrijk deel van de’klantenkring vormen.

Previous «
Next »