Top 10 beste autosportfilms aller tijden

  • Menfacts
  • februari 12, 2024
  • Comments Off
beste autosportfilms

Autosport is een geliefd thema in de filmindustrie. Met een zekere regelmaat verschijnen er films waarin de ronkende motoren van de racewagens een hoofdrol voor zich opeisen. We namen een duik in de filmhistorie en gingen op zoek naar de 10 beste autosportfilms aller tijden.

Top 10 beste autosportfilms

Rebel Without a Cause (1955)

In een top 10 van beste autosportfilms mag Rebel Without a Cause niet ontbreken. Deze klassieker, met James Dean in de hoofdrol, had vooral zo’n impact vanwege de chicken run scene. Het gaat hier om een race tussen 2 auto’s op een weg die rechtstreeks naar een ravijn voert. Chicken, ofwel lafaard, is degene die als eerste uit de auto springt. Het verhaal krijgt een dramatische wending als een van de twee coureurs met zijn jas aan de autodeur blijft haken en met zijn auto het ravijn in stort.

Days of Thunder (1990)

Cole Trickle, gespeeld door Tom Cruise, wil de Daytona 500 winnen. Dat is een van de zwaarste races ter wereld. De stand-in van Cruise met ruim 300 km per uur over de weg zien scheuren, levert een aantal fraaie scenes op die een beste autosportfilm waardig zijn. Cruise had graag zelf willen racen tijdens de opnames, maar dat werd hem destijds verboden door zijn verzekeringsmaatschappij.

Le Mans 66 – Ford v Ferrari (2019)

Dat autoraces voor autofabrikanten een middel zijn om hun merk te promoten, zie je in Le Mans 66. De film toont het verhaal van coureur Ken Miles en ontwerper Caroll Shelby die samen een racewagen ontwikkelden voor Ford. Hiermee zou Ford een poging doen om het dominante Italiaanse merk Ferrari te verslaan tijdens de 24 uur van Le Mans.

Le Mans (1971)

De autorace van Le Mans is een geliefd thema onder filmmakers en is daarom goed vertegenwoordigd in deze lijst van beste autosportfilms aller tijden. De film met Steve McQueen in de hoofdrol moet het niet hebben van de dialogen, maar concentreert zich vooral op de beelden waar een beste autosportfilm aan moet voldoen. Dat wil zeggen, spectaculaire scenes van een bloedstollende race tussen een Gulf Team Porsche 917 en een Ferrari 512LM.

Grand Prix (1966)

Deze film van regisseur John Frankenheimer blinkt ook uit in schitterend in beeld gebrachte autoraces. Grand Prix werd onder andere gefilmd op de circuits van Monaco, Monza en Zandvoort. Een flinterdun liefdesverhaal zorgt ervoor dat de film ook helemaal ‘Hollywood proof’ is.

Senna (2010)

Hoewel dit geen speelfilm is, kun je niet om deze documentaire over de legendarische Formule 1-coureur Ayrton Senna heen. De herinnering aan de tragische dood van Senna maakt menig persoon in zijn geboorteland Brazilië nog steeds emotioneel. De documentaire trok op diverse plekken in de wereld volle bioscoopzalen en kon rekenen op lovende kritieken.

beste autosportfilm

Rush (2013)

Deze op feiten gebaseerde film toont de strijd tussen de autocoureurs James Hunt en Niki Lauda (briljant vertolkt door acteur Daniel Brühl). De twee coureurs worden gevolgd tijdens het seizoen van 1976 en dat gaat gepaard met spectaculaire beelden.

The Art of Racing in the Rain (2019)

In de lijst van beste autosportfilms hoort ook een komedie thuis. Deze film vertelt het verhaal van Danny Swift die ervan droomt om autocoureur te worden. Swift heeft een bijzondere band met zijn hond Enzo. De inzichten die de hond hem geeft, komen van pas in zijn streven naar succes.

Gran Turismo (2023)

Tenslotte nog twee recente films die we het label beste autosportfilm geven.
Gran Turismo is gebaseerd op het gelijknamige computerspel en volgt de jonge Jann Mardenborough die op latere leeftijd de computer verruilt voor de weg en een echte autocoureur wordt.

Ferrari (2023)

De film Ferrari, die in première ging op het Filmfestival van Venetië, is gebaseerd op een biografie over Enzo Ferrari. Naast een spectaculaire autorace, de ‘mille miglia’, dwars door Italië, is er ook aandacht voor de verstoorde relatie tussen Enzo en zijn vrouw Laura, uitstekend vertolkt door de Spaanse actrice Penelope Cruz.

Previous «
Next »