Ben je pas ingeschreven als ondernemer? Afhankelijk van de branche waarin je bent gestart en de grootte van je bedrijf, kan het verstandig zijn een aantal bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Ben je Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP’er) kun je natuurlijk zelf het beste de risico’s van jouw bedrijfsvoering inschatten, maar heb je ook werknemers in dienst, heb je een grotere verantwoordelijkheid. Lees in dit artikel welke verzekeringen er zoal voor ondernemingen bestaan en wat de verschillen zijn.
Algemeen of branche-specifiek
Er bestaan een aantal verzekeringen die voor iedere ondernemer, ongeacht de branche, van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, waarbij je verzekerd bent als jij of eventueel een van je werknemers werk gerelateerde schade veroorzaakt. Of een rechtsbijstandsverzekering, die je onderneming beschermt tegen juridische conflicten. Daarnaast is er ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die behoort tot de mogelijkheden. Met deze verzekering ben je beschermd tegen hoge schadeclaims van opdrachtgevers, na een niet goed afgeleverde opdracht of onverhoopte fout tijdens het uitvoeren van de opdracht.
Naast de algemene verzekeringen zijn er een aantal verzekeringen die voor slechts een specifieke groep ondernemers relevant zijn, bijvoorbeeld in de transportsector. Gebruik je een auto voor je onderneming, wil je wellicht je bedrijfsauto verzekeren. Maar ook een aanhangwagenverzekering kan verstandig zijn, die aanhangwagens, en bijvoorbeeld een paardentrailer of boot tegen schade en diefstal verzekert. Deze verzekering zit niet standaard in een bedrijfsautoverzekering en moet apart worden afgesloten.
Bescherming tegen schade
Waar een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering je verzekert tegen schade die je bij anderen of aan andermans spullen veroorzaakt, wil je wellicht ook je eigen onderneming goed tegen schade verzekeren. Zo bescherm je je bedrijfspand met een gebouwenverzekering, met de bedrijfsmiddelenverzekering de voorraad en inventaris. Ook op financieel gebied kun je je bedrijf verzekeren, met de bedrijfsschadeverzekering. Wanneer je niet meer kunt produceren door bijvoorbeeld brand of diefstal, ben je verzekerd tegen omzetverlies.
Ongeluk of overmacht
Er is veel waar je rekening mee moet houden als je een eigen onderneming start, en een plan voor het afsluiten van verzekeringen is een belangrijk onderdeel, vooral als je ook werknemers in dienst hebt waar je verantwoordelijk voor bent. Het is dan ook verstandig vooraf goed onderzoek te doen naar waar een verzekering precies voor dient, en of het in jouw branche noodzakelijk is een specifieke verzekering af te sluiten. Het lijkt soms overbodig en vooral veel geld te kosten, maar een ongeluk zit nog altijd in een klein hoekje.