7 dingen die je vast nog niet wist over sushi

  • Menfacts
  • mei 20, 2020
  • Comments Off
dingen die je niet wist over sushi
Afbeelding met sushi, voedsel, fruit, schotel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De populariteit van sushi is de laatste decennia flink gestegen in Nederland. Waar we het vroeger nog een beetje eng vonden vanwege de rauwe vis, weten we inmiddels hoe lekker sushi kan zijn. Maar ondanks de populariteit is er ook nog heel veel wat de meesten van ons niet weten over sushi. Daarom hier aantal interessante dingen je vast nog niet wist.

1. Sushi komt niet uit Japan

We associëren sushi met Japan, maar de oorsprong van het gerecht komt uit Zuidoost-Azië. Daar verpakte met rauwe vis om het langer houdbaar te laten blijven in een laag gefermenteerde rijst. In eerste instantie werd de rijst niet met de vis opgegeten, maar weggegooid. Later ging men echter het melkzuur waarin de rijst gefermenteerd werd vervangen door azijn en de rijst opeten. De originele variant heet funazushi en ruikt sterk naar kaas door de gefermenteerde melk.

2. Vislucht is slecht nieuws

Als je sushi een sterke vislucht heeft, is de vis niet vers. Goede sushi hoort niet naar vis te ruiken, omdat verse vis niet die scherpe lucht heeft die we associëren met vis. Deze geur ontstaat pas wanneer enzymen en bacteriën het afbrekingsproces beginnen te versnellen. Bij een goed restaurant, zoals het sushi restaurant Sakana in Den Bosch, zul je deze scherpe vislucht dan ook niet hebben bij je sushi.

3. Oude rijst

‘Oude’ rijst werkt beter dan jonge rijst voor het maken van sushi, dat wil zeggen: rijst die minimaal een jaar is gedroogd. Daarbij is het makkelijker om te controleren hoeveel water de rijst opzuigt, waardoor het makkelijker is om de perfecte sushirijst te bereiden. Jongere rijst zuigt sneller water op.

4. Niet de zeewier van het strand

De nori (zeewier) die gebruikt bij het rollen van de sushi wordt gewoon geplant en geoogst. Vroeger werd het echter daadwerkelijk van boten en pieren geschraapt en vervolgens gedroogd en geperst om het te kunnen gebruiken voor het maken van sushi.

over sushi

5. Vaak geen echte wasabi

De kans is groot dat de wasabi die je bij jouw sushi krijgt niet echt wasabi is, maar een mengsel van mosterd, mierikswortel, groene kleurstoffen een bindmiddel. De plant waarvan wasabi gemaakt wordt is erg duur en zeldzaam. Bovendien moet de wasabi binnen 15 minuten na het plukken gegeten worden voor de sterke smaak.

6. Kuit wordt vaak gekleurd

De kleine visseneitjes aan de buitenkant van je sushi komen doorgaans van de vliegende vis en worden vaak voor gebruik gekleurd. Voor een zwarte kleur wordt inktvisinkt gebruikt, voor geel de citrusvrucht yuzu, voor rood rode biet en voor groen wasabi. Van zichzelf zijn de eitjes oranje.

7. Uit de vriezer in de EU

Bij ons in de Europese Unie is het verplicht om vis die voor sushi gebruikt wordt minimaal 24 uur in te vriezen bij een temperatuur van -20°C om eventuele parasieten te doden. Hier wordt de vis minder smaakvol van. In Japan gebeurt dit dan ook niet.

Previous «
Next »