Sinds vorig jaar, of beter gezegd sinds het begin van deze pandemie, zijn we anders gaan nadenken over reizen en vakanties. In 2020 was de enige manier om op vakantie te gaan een vakantie in eigen land of in ieder geval binnen Europa, en dan eigenlijk met de auto. Ook dit jaar is er weer veel onzekerheid en zo begint het er steeds meer op te lijken dat we ook komende zomer nog niet overal naar toe kunnen. Wil je toch al vakantieplannen voor deze zomer gaan maken, dan zou je eens kunnen nadenken over een fietsvakantie. Deze is namelijk altijd mogelijk en dan weet je in ieder geval zeker dat je niet voor niets je vakantie aan het plannen bent. Nu komt er bij een fietsvakantie natuurlijk wel wat anders kijken wat betreft de planning dan bij een ander soort vakantie. Ben je nog nooit op fietsvakantie geweest en wil je dat eens proberen? Lees dan verder, zodat je weet waar je op moet letten.
Zorg voor een goede fiets die je zelf kunt repareren
Aangezien je fiets je vervoersmiddel is tijdens dit type vakantie, zal die fiets wel wat extra aandacht nodig hebben. Zo zul je een lekke band snel moeten kunnen plakken en af en toe zal er een boutje of moertje aangedraaid moeten worden of misschien iets gesmeerd. Zorg dan ook dat je de juiste spullen bij je hebt, wat er onderweg ook mag gebeuren. Online zijn genoeg checklists te vinden wat je aan gereedschap en reparatie spullen mee moet nemen bij een fietsvakantie. Doe dit, want je wil niet voor onverwachte problemen komen te staan die voorkomen hadden kunnen worden met een betere voorbereiding.
Let goed op het gewicht van je bagage als je met de fiets op vakantie gaat
Als je aan een fietsvakantie begint, zul je van de ene bestemming naar de andere fietsen en tijdens die reis zul je dus je gehele bagage op de fiets moeten kunnen vervoeren. Elke kilo die je daarbij kunt bezuinigen is er één en het is verstandig om van bepaalde spullen, zoals kookgerei, lichtgewicht versies aan te schaffen. Tegenwoordig kun je heel veel spullen, van handdoeken tot kleding, in lichtgewicht uitvoeringen krijgen, die ook nog eens weinig plaats in beslag nemen. Vloeistoffen zijn vaak zwaar en onhandig mee te nemen. Zeep, maar ook wasmiddel (een keer je kleding wassen zorgt ervoor dat je minder mee hoeft te nemen), shampoo etc kun je in vaste vorm krijgen, dit is lichter en gemakkelijker om mee te nemen.
Afstellen van je fiets
Wanneer je een goede fiets hebt aangeschaft, een waar je gemakkelijk lange afstanden op kunt fietsen, is het nog wel zaak je fiets goed te controleren en af te stellen voordat je vertrekt! Begin dan ook ruim van te voren met het controleren van je fiets. Mochten er problemen zijn, dan heb je voldoende tijd om deze op te lossen. Belangrijke onderdelen van je fiets om te controleren zijn: het balhoofd, de trapas, de banden, de wielen, de ketting en cassette en de remblokjes. Mocht er iets mis zijn met deze onderdelen, laat het dan maken of nog beter: maak het zelf. Doe je dit namelijk zelf dan zorgt dit weer voor kennis die je eventueel kunt gebruiken tijdens je vakantie. Als je fiets okay is, ga er dan eens een dag of twee dagen op fietsen. Zo merk je of de fiets inderdaad goed is afgesteld. Aan te raden is om dit met bepakking te doen. Zo kun je goed testen of je fiets niet gaat zwabberen wanneer je remt of juist hard gaat.
Wees voorbereid op elk weer type
Je kunt op fietsvakantie, vooral als je in eigen land blijft, weleens in een regenbui terecht komen. Zorg daarom voor goede regenkleding, maar vooral ook voor regenhoezen om te zorgen dat je bagage droog blijft. Niets zo vervelend als wanneer alles nat wordt! Vergeet echter ook de zonnebrand, een petje en andere bescherming tegen de zon niet, je pakt namelijk heel wat zonuren mee als je aan het fietsen bent.
Train voldoende voor je vertrekt
Je hebt bepaald waar de route naar toe gaat, je fiets is klaar voor vertrek én je weet wat je mee wil nemen. Naast deze stappen is het ook belangrijk je lichaam goed voor te bereiden op een fietsvakantie. Waar je normaal misschien lekker de hele dag op het strand ligt, ben je nu veel aan het bewegen en sporten! Zonder fysieke voorbereiding kan een fietsvakantie wat zwaarder uitvallen dan de bedoeling is. Fiets daarom een aantal keer per week een afstand die goed te doen is. Doe dit uiteraard op de fiets waar je ook mee op vakantie gaat. Gaat dit goed? Vergroot dan je afstand met zo’n 10% per week en fiets minimaal twee keer per week.
Oefen op verschillende terreinen
In de daarop volgende weken kun je af en toe ook eens een stuk gaan fietsen op hellingen, of pak eens een route met wat ruiger terrein. Zo wen je aan de verschillende elementen die je tijdens je tocht tegen kunt komen. Zorg er wel voor dat je niet te veel traint. Doe het rustig aan, ook tijdens je vakantie; het is geen wedstrijd die je moet winnen. Het uiteindelijk doel is dat je je uithoudingsvermogen verbetert. Natuurlijk kun je er in de sportschool wat bij trainen, maar tijdens fietsvakanties draait het vaak meer om uithoudingsvermogen dan fysieke kracht.