Waar op te letten bij het kopen van een tweedehands auto

  • Menfacts
  • oktober 22, 2020
  • Comments Off
audi q3

Een nieuwe auto kopen is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen zijn daar sowieso niet in geïnteresseerd, bijvoorbeeld door de enorme bijtelling die je moet betalen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Daarnaast is het, als particulier, niet de beste investering: zo gauw je de garage uitrijdt is die nieuwe auto direct een stuk minder waard. Daarnaast is het ook niet noodzakelijk, er zijn genoeg tweedehands auto’s te vinden. Door dat grote aanbod, kun je bijna elke gewenste auto tweedehands vinden en is het bijvoorbeeld niet moeilijk om een Audi Q3 tweedehands te vinden. Dan moet je echter wel weten waar je op moet letten… en daar helpen we je bij!

Zoektocht

Zodra je hebt besloten welk merk en model het moet gaan worden, begint de zoektocht pas echt. Vaak heb je namelijk nog de keuze uit verschillende bouwjaren, uitvoeringen en kilometerstanden. Hierdoor lopen ook de prijzen vaak flink uiteen. Het is daarom belangrijk om veel vergelijkingen te doen zodat je niet te veel betaalt. De kilometerstand is een belangrijke indicator.

Kopen bij een BOVAG autobedrijf

Je wil natuurlijk niet belazerd worden en daarom is het belangrijk dat je de auto op een betrouwbaar adres koopt. Het beste kun je een tweedehands auto kopen bij een autobedrijf die is aangesloten bij de BOVAG. Je hebt dan meer zekerheden met betrekking tot garantie en service. Dit heb je niet wanneer je een occasion koopt bij een handelaar of een particulier, maar vaak is de prijs dan wel lager.

Doe vooronderzoek online

Online kun je een hoop te weten komen over een auto aan de hand van het kenteken. Je vult hem gewoon in op de website van het RDW en er rolt meteen een lijst met gegevens uit. De APK-datum, het bouwjaar, technische gegevens of de auto als gestolen geregistreerd staat en nog veel meer. Dit kun je alvast doen voor je de auto gaat bekijkenen geeft je direct een duidelijk beeld van de wagen. Eenmaal ter plaatsen is het belangrijk om te controleren of de identiteit van de verkoper overeenkomt met de naam op het kentekenbewijs. Je kunt tenslotte niet voorzichtig genoeg zijn. Controleer ook of het voertuigidentificatienummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het nummer op de motorkap of onder de voorruit.

Ga grondig te werk bij een inspectie

Als op papier alles klopt en je hebt je huiswerk gedaan, dan is het tijd om de auto beter te gaan bekijken. Doet dit grondig en laat je vooral niet opjagen door de verkoper. Zorg dat je van tevoren weet wat de eventuele zwakke plekken van het betreffende model zijn en check die nauwkeurig. Controleer op krassen, slijtage, lekkage en roest. Niet alleen aan de buitenkant, maar op alle mogelijke plekken. Vergeet niet de naden te controleren en kijk of de achterklep en deuren nog mooi recht lopen.

Het checken van de motor

Misschien wel het belangrijkste is het controleren van de motor. Een slechte motor kan je in de toekomst namelijk veel reparaties gaan kosten. Het is onmogelijk om vanaf de buitenkant te zien in welke staat het blok verkeert, maar een snelle blik kan je wel een idee geven. Let er vooral op dat alles er netjes en schoon uitziet. Niet alleen vóór de proefrit, maar ook daarna. Als de motor er na een stukje rijden nog steeds netjes uitziet, is dat een goed teken.

Previous «
Next »