Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een auto importeren. Waar dit vroeger vooral werd gedaan met old timers, zien we nu dat deze markt voor iedereen interessant kan zijn. Zo kan een bepaald merk een stuk goedkoper zijn in Duitsland dan hier. Uiteraard komen er nog wel kosten bij, maar vaak is het dan nog steeds stukken goedkoper. Het invoeren brengt namelijk altijd kosten met zich mee. Om hier een duidelijk beeld van te hebben, zetten wij die kosten hieronder voor je op een rijtje.
Hoe zit het met de BTW bij het invoeren van een auto?
Over het algemeen betaal je bij het importeren van een auto binnen de EU geen BTW. Dit omdat deze al is betaald bij de aanschaf in het land van herkomst. Dit geldt niet alleen voor auto’s, maar voor de meeste producten. Het is echter wel zo dat als de auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6000 km op de teller heeft staan, dat de belastingdienst de auto als nieuw kan inschalen, waardoor je alsnog deze BTW moet betalen. Komt de auto van buiten de EU, dan moet je altijd de BTW betalen. Bij auto’s ouder dan 30 jaar, betaal je dan weer 6% BTW.
De invoerrechten
Bij de invoering van de auto in Nederland moet je invoerrechten betalen. Als de auto jonger is dan 30 jaar, dan is dat 10% van de aanschafprijs en vervoerskosten, is de auto ouder dan 30 jaar, dan betaal je alleen de 6% BTW en geen invoerrechten. Wanneer de auto uit het buitenland komt, zal hij een Nederlands kenteken moeten krijgen en om dit te kunnen regelen, moet de auto door de RDW gekeurd worden. Voor een auto die van binnen de EU komt gaat dit vrij makkelijk en hoeft het niet veel te kosten, meestal zo’n €110. Komt de auto van buiten de EU, dan zijn deze kosten een stuk hoger. Het beste kun je op de site van de RDW kijken voor meer informatie.
BPM zul je altijd moeten afdragen
Of de auto nu uit de EU komt of van daarbuiten, BPM zul je altijd moeten betalen. De import BPM berekenen is gebaseerd op verschillende factoren, maar wordt in de basis berekend over de gecombineerde Co2 uitstoot, die weer verrekend kan worden met de leeftijd en marktwaarde. Deze BPM kan dan ook op verschillende manieren berekend worden, waarbij de ene berekening gunstiger uitvalt dan de andere. Hier komt meteen de reden waarom je het beste een expert voor het invoeren van een auto kunt inschakelen: je kunt namelijk maar één keer BPM aangifte doen. Maak je een fout, dan kost je dat veel geld.