Als jij een eigen woning hebt of gaat kopen, maar ook als je gewoon huurt, heb je te maken (gehad) met een lichtplan. Het is namelijk handig om van tevoren te bedenken wat voor verlichting je waar hangt. LED verlichting maakt tegenwoordig een groot deel uit van het gemiddelde lichtplan. En dat is maar goed ook. En als jij nog geen LED lampen gebruikt raden we je aan om meteen maar even naar de winkel te lopen. Hieronder lees je waarom.
LED verlichting is goed voor je portemonnee
LED verlichting heeft veel voordelen. Bijvoorbeeld voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Zo zijn de LED spots veel zuiniger in energiegebruik: het gebruikt maar liefst 85% minder energie dan de gloeilamp. Ook de halogeenlamp is zeer vervuilend: LED lampen zijn 75% zuiniger. Dat scheelt dus in je energierekening: een gemiddeld huishouden bespaart bijna honderd euro. De aankoop van de lampen heb je ook nog eens binnen een jaar weer terugverdiend. En lagere rekeningen, daar worden we allemaal blij van.
LED lampen gaan trouwens ook nog eens veel langer mee dan andere soorten lampen: tot zo’n 50.000 branduren. Ter vergelijking: een gloeilamp brand(de) zo’n 1.000 – 1.500 uur, een halogeenlamp gaat ongeveer 1.500 – 2.000 uur mee en een spaarlamp tot ongeveer 10.000 uur. De iets hogere aankoopprijs van een LED lamp heb je binnen een jaar al terugverdiend. Daarnaast gaat het lampje ook nog eens jaren langer mee. In al die tijd hoef je dus geen nieuwe lampjes te kopen.
Minder milieuvervuiling met LED verlichting
Maar ook het milieu wordt er dus mee ontlast. Want doordat LED verlichting minder energie gebruikt hoeft een groot deel van de energie niet opgewekt te worden. Als iedereen over zou stappen op energiezuinigere apparaten zou de natuur veel minder moeite hebben om alle vrijgekomen CO2 weer op te nemen. Zij zou dus veel minder snel opwarmen.
Maar LED verlichting ontlast de natuur ook op een andere manier. De lampjes hoeven niet bij het klein chemisch afval. De lampjes kunnen met elektronische apparaten worden ingeleverd. Er zijn namelijk geen chemische en giftige stoffen in verwerkt. LED lampen bestaan vooral uit elektronische onderdelen. En een groot deel van de onderdelen (ongeveer 75%) kan gerecycled worden.
Sommige halogeenlampen zijn al verboden
Als we al het bovenstaande lezen is het ook niet onlogisch dat sommige halogeenlampen al niet meer verkocht mogen worden. Halogeenlampen met energielabel D mochten drie jaar geleden al niet meer over de toonbank gaan. Maar uiteindelijk werd de datum van verder verbod uitgesteld tot afgelopen 1 september. Bepaalde halogeenlampen, zoals spotjes, mogen nog wel verkocht worden. Het verbod moet voor een flinke energiebesparing in de EU zorgen en dus minder het milieu minder belasten.