Zo organiseer je een Oktoberfest!

  • Menfacts
  • oktober 12, 2021
  • Comments Off
oktoberfest organiseren

Het vieren van Oktoberfest wordt steeds populairder in Nederland. Deze eeuwenoude traditie is uiteraard overgewaaid vanuit Duitsland, en dan vooral het zuidelijke Beieren. Daar vinden de meeste, en grootste, Oktoberfesten plaats. Niet alleen Duitsers, mar toeristen uit de hele wereld, weten ondertussen de weg te vinden naar de lange tafels die in Oktober in Beieren worden neergezet. Als antwoord hierop, zien we ook in andere landen de populariteit van het Oktoberfest. Misschien denk jij er ook aan om zo’n feestje te organiseren voor vrienden en familie. Hieronder helpen we je daarbij en vertellen we je alles waar je aan moet denken om een geslaagd Oktoberfest te kunnen organiseren!

Dit is natuurlijk dé maand om een Oktoberfest te organiseren, maar laat je door de naam niet al te veel voor de gek houden. Heb jij deze maand echt geen tijd om zoiets op te zetten, maar wil je dat in de toekomst wel graag doen? Een Duits feestje hoef je natuurlijk niet alleen in Oktober te houden! Noem het gewoon een Bierfest, Stimmungsfest, of iets anders dat Duits klinkt! Iedereen is eigenlijk wel in voor een feestje en de naam, of de maand waarin het wordt gevierd, zal de meeste mensen niet zoveel uitmaken.

Verkleden hoort bij Oktoberfest

Of het nu om het EK of WK gaat, carnaval, of het oktoberfest, Nederlanders houden wel van een verkleedpartijtje! Zorg dus voor een mooi en comfortabele outfit! Let wel op voor goedkope (nylon) varianten i.v.m. brandgevaar of transpiratie. Spaar dus liever even door zodat je de komende jaren kunt genieten van je aankoop. Toch liever niets kopen, maar wil je wel verkleed naar een Oktoberfest? Tegenwoordig zijn er veel plekken in Nederland waar je een dergelijke outfit ook kunt huren. Hiermee bespaar je kosten en ruimte in je kledingkast!


Eigenlijk wordt een Oktoberfest natuurlijk in een echte feesttent gevierd, maar heb je daar niet de plaats voor, of de zin in, dan  kan het natuurlijk ook in een zaal, het gemeenschapshuis of het plaatselijke café georganiseerd worden. De eigenaar zal zeker openstaan voor een goed gesprek hierover, want een Oktoberfest zorgt voor een goede bieromzet!

Wist jij dat Duitse feesten hip en trendy zijn ?Het is er gezellig, er klinkt zogenaamde ‘stimmungsmuziek’ en bezoekers hebben graag wat geld over voor een avondje écht Duits vermaak! Zorg wel dat je tijdig begint met promotie! Haal dus alles uit de kast om jouw feest bekend te maken en zorg dat je opvalt!

Zorg ook voor Duits eten

Dit zijn niet de tentfeesten waar men na enkele glaasjes cola naar huis gaat. Nee, op een Oktoberfest wordt een stevig potje bier gedronken, uit een pul wel te verstaan. Bij een dergelijke bierconsumptie moet je ook denken aan de inwendige mens. Zorg dan ook voor voldoende eten, zoals een halve haan of sauerkraut mit bratwurst! Als het maar bij het Duitse thema past.

Een goed Oktoberfest kan natuurlijk niet zonder goede, het liefst Duitstalige, artiesten. Beknibbel hier niet op, immers, het entertainment zorgt voor de basis van een goed Duits feestje! Oktoberfest Bands, Schlagerzangers, Tiroler Blaaskapellen of DJ’s; zorg voor een goede afstemming en afwisseling. Als je zorgt dat het entertainment staat, blijven mensen langer en wordt er meer gedronken!

Hoe kleed je een Oktoberfest aan?

Een Oktoberfest is natuurlijk niet compleet zonder bijpassende decoratie. Jouw tent of zaal versieren met enkel blauwwitte tafellopers is natuurlijk niet genoeg. Leef je uit met kransen, authentieke verlichting en veel hout. Zo krijg je het échte Oktoberfest of Apres-ski gevoel!

Previous «
Next »