• Homepage
  • >
  • Mannen
  • >
  • Wat is padel en wat zijn de leukste clubs in Nederland om padel te spelen?

Wat is padel en wat zijn de leukste clubs in Nederland om padel te spelen?

  • Menfacts
  • oktober 12, 2021
  • Comments Off
leukste clubs in nederland om padel te spelen

Pael is de laatste tijd uitgegroeid tot een erg populaire sport, maar wat is padel eigenlijk? Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden, net als bij squash. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en hekwerk. Padel speel je met een padel racket en een zogenaamde padelbal. Tijdens het spel zijn de wanden onderdeel van het spel. Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt is kracht minder belangrijk bij padel. Dit houdt in dat deze sport door iedereen te spelen is en doordat het met 4 personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport. De puntentelling is gelijk aan de puntentelling van tennis, dus 15, 30, 40, deuce, advantage en game.

Wat is padel?

Padel wordt altijd gespeeld door vier personen, 2 tegen 2, waarbij gebruik wordt gemaakt van een padelbal. Een padelbal heeft een lagere atmosferische druk per cm2 dan een tennisbal. Kort gezegd betekent dit dat een padelbal over het algemeen minder snelheid heeft dan een tennisbal wat het spelen iets makkelijker maakt.

wat is padel

Zoals hierboven al is vermeld is het toegestaan om de wanden tijdens het spel te gebruiken. Dit is echter alleen toegestaan als de bal heeft gestuiterd in het vak van de tegenstander. Raakt de bal direct het glas dan betekent dat een punt voor de tegenstander. 

Hoe speel je padel?

De opslag moet altijd onderhands en diagonaal en dient een keer te stuiteren voor de slag. Bij de opslag is het ook toegestaan de wanden te gebruiken. Het hekwerk mag echter niet worden gebruikt bij de opslag. Als een bal te strak wordt geserveerd en het hekwerk raakt i.p.v. de glaswand betekent dat een tweede servicebeurt. 

hoe speel je padel

Bij padel gaat de bal elke keer weer net anders dan je verwacht. In de kooi moet je op alles voorbereid zijn. De bal gaat telkens weer anders, en net als je denkt verslagen te zijn, krijg je onverwacht toch weer een tweede kans, bijvoorbeeld door hulp van de wanden. Maar ook het hekwerk van de kooi doet mee in het spel en je mag zelfs helemaal buiten de kooi de bal nog terugspelen. 

Padel is de snelst groeiende sport van Nederland

Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk padel is. Op dit moment zijn er al ruim 500 padelbanen op 200 verschillende locaties. We verwachten dat er in 2024 op zo’n 400 locaties 1100 padelbanen zijn. Tevens verwachten we dat over tien jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor een of twee padelbanen.

leukste padel clubs in nederland

Nu padel steeds populairder begint te worden in Nederland, worden er ook steeds meer padelbanen aangelegd. Vooral veel tennisverenigingen proberen in te spelen op deze populariteit door het aanleggen van nieuwe banen. Maar ook bij commerciële aanbieders zoals sportcentra vind je steeds vaker een padelbaan, zowel binnen als buiten. Tijd dus om te kijken naar de leukste clubs in Nederland om padel te spelen.

leukste plekken in nederland om padel te spelen

Dit zijn de leukste clubs in Nederland om padel te spelen!

Zuit NL – Etten-Leur

We beginnen deze lijst met misschien wel de meest bijzondere padelbaan van Nederland. In Etten-Leur ligt sportcentrum Zuit NL – the sports community. Binnen dit centrum kun je zowel tennissen, squashen, bowlen, en dus ook padellen. Zij hebben 4 padelbanen waar je 365 dagen per jaar kan spelen, ongeacht de weersomstandigheden. Dit komt, doordat de padelbanen onder een uniek transparant dak liggen, wat in 4 minuten automatisch open en dicht kan! Ook beginners zijn bij Zuit NL aan het juiste adres. Er zijn trainingen voor alle leeftijden, voor beginnelingen, tot spelers van internationaal niveau.

Een van de leukste plekken in Nederland om padel te spelen: La Playa – Rijswijk

In Rijswijk vinden we het indoor sports & events center genaamd La Playa. Het centrum beschikt over maar liefst 7 panoramische padelbanen. Elk van deze banen is gemaakt van Mondo-kunstgras en is voorzien van de juiste LED verlichting. Het centercourt voldoet bovendien aan dezelfde voorwaarden als de officiële WPT banen. Zo heeft het dubbele lampen en een uitloop van ruim 3 meter aan beide kanten!

Bij La Playa is het mogelijk om een padelbaan per uur af te huren, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo bestaan er verschillende arrangementen die je kunt afnemen, zoals all you can play, waarbij je voor een vast bedrag per persoon meerdere activiteiten op 1 dag kunt proberen.

Naast padellen kun je er ook meerdere beach sports beoefenen, waaronder beach volleybal. Voor de derde helft kun je bij La Playa terecht in de mooie beach bar, waar o.a. heerlijke drankjes worden geschonken en huisgemaakte gerechten worden geserveerd.

Bekijk de website van La Playa om te zien welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Play Padel Club – Zuidas Amsterdam

Play Padel Club is op dit moment de grootste Padel Partij in Nederland. Alleen in Amsterdam hebben zij al 4 locaties waar je padel kan spelen. Op de Zuidas heeft Play Padel Club 3 padelbanen liggen, midden tussen de hoge kantoorgebouwen. Een van deze banen is zelfs nog gebruikt tijdens de 2017 WPT! De padelbanen zijn de hele week elke dag beschikbaar, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

Wat de banen van Play Padel Club bijzonder maakt, is dat ze zeer makkelijk en snel online te boeken zijn via de app Playtomic. Je hebt hier verder geen abonnement voor nodig, dus je kan gewoon los een baan boeken. In de app zie je een overzicht van alle beschikbare banen en tijden. Het is ook mogelijk om materiaal te huren. Bovendien worden er in de Playtomic app ook wedstrijden georganiseerd en vindt er elke maand een padeltoernooi plaats.

Padel Club 7 – Rotterdam

Padel Club 7 in Rotterdam heeft meerdere padelbanen liggen op een wel heel unieke locatie, namelijk aan de Zevenhuizerplas! Sla lekker een balletje, met op de achtergrond een prachtig uitzicht over dit mooie meer. Er is de mogelijkheid tot het huren van een losse baan, maar Padel Club 7 kent ook vele vormen van lidmaatschappen. Bovendien biedt de club ook diverse padel trainingen en clinics aan. Een baan huren gaat heel makkelijk via de eigen website. 

Apeldoorn Padel

In Apeldoorn kun je padel spelen in een prachtig en uniek pand van de oude Zwitsal fabriekshal. Deze indoor padel accomodatie is voorzien van 3 padelbanen, waarvan 2 standaard banen voor dubbelspel en 1 baan voor enkel spel. Leuk om hierop samen te trainen of een keer te singelen! De industriële look van het pand is behouden, waardoor je je tijdens het spelen nog in een echte fabriek waant, waardoor het zeker tot een van de leukste plekken in Nederland om padel te spelen behoort. Verder beschikt de accommodatie over een eigen horecavoorziening met gezellige bar, ruime zitplekken en een overdekt terras. Er worden ook lessen aangeboden en regelmatig zijn er interne- en open toernooien.

Hopelijk hebben we je met dit artikel een duidelijk beeld kunnen geven van wat is padel, hoe speel je padel en waar je de beste plekken / clubs in Nederland zijn om padel te spelen.

Previous «
Next »