Een bouwtekening laten maken is erg belangrijk als je begint aan een nieuwbouw- of verbouwingsproject. Het zorgt namelijk voor een visueel beeld van jouw wensen voor de geplande bouwwerkzaamheden. Dankzij de bouwtekening weet iedereen die te maken heeft met deze verbouwing wat het eindresultaat moet zijn en is er altijd een document om op terug te vallen bij eventuele onduidelijkheden of problemen. Zo’n bouwtekening is dus erg handig voor de mensen die de bouw gaan uitvoeren, de aannemer om het geplande werk in te schatten en de eventuele ambtenaar die moet beslissen over vergunningen.
Wat is nog meer van belang?
Naast de bouwtekening zijn andere documenten ook van belang bij een groot bouwproject, zoals de NL SfB codering. Dit is een classificatiemethode voor elementen in de bouw, die worden gebruikt bij het ontwerpen en realiseren van bouwprojecten. Er zijn echter 3 belangrijke redenen om een bouwtekening te laten maken:
– Om te voldoen aan de wet- en regelgeving
– Om jouw (ver)bouwing zo goed mogelijk te ontwerpen
– Als communicatiemiddel tussen het bouwbedrijf en de aannemers
Nodig voor de aanvraag van een vergunning
Als je een vergunning moet hebben voor het bouwproject, dan zul je altijd een bouwtekening moeten indien bij jouw aanvraag. De gemeentelijk ambtenaar gebruikt de bouwtekening dan om te controleren of je voldoet aan de gestelde regelgeving. De term vergunningstekening is eigenlijk hetzelfde als een bouwtekening. Een vergunningstekening is een technische tekening van een bouwwerk of gebouw. Daarbij wordt deze vaak gemaakt door een bouwkundig tekenaar. Een vergunningstekening is niet 1 type tekening, maar zijn verschillende tekeningen die er samen voor zorgen dat je een omgevingsvergunning kunt aanvragen.
Het beste en praktische ontwerp ontwikkelen
Ook als je niet vergunningsplichtig bent, kun je het beste een bouwtekening laten maken. Dit wordt namelijk gedaan om het beste en praktische ontwerp te ontwikkelen. Vragen als waar zit de televisie aansluiting? Waar komt mijn bank of mijn stoel? Waar heb ik elektriciteit nodig? Worden vaak niet goed beantwoord zonder bouwtekening. Daarom adviseren wij om in ieder geval een schetsontwerp te maken. Een schetsontwerp, in sommige gevallen ook wel een ontwerptekening genoemd. Is de eerste tekening die wordt gemaakt in het tekenproces. Bij een schetstekening worden de eerste ideeën van het bouwwerk getekend. Zo weet je precies hoe je jouw ruimte wil gaan gebruiken en kan je overal van te voren goed aan denken.
Om het beste het gewenste eindresultaat te bereiken
Na die schets tekening komt dus de bouwtekening, waardoor de aannemer, de timmerman, de schilder, de loodgieter en de elektricien precies wat er moet gebeuren om het gewenste eindresultaat te bereiken. Aan de hand van een bouwtekening wordt er een planning gemaakt en kan iedereen aan de slag. Daarnaast zie je van te voren waar de potentiële problemen liggen. Zo voorkom je fouten en vertraging!
Dan de aanloop naar het maken van de bouwtekening: schrijf van te voren goed op waarom je wilt verbouwen. Hoe je wilt verbouwen en wat je wilt verbouwen. Deze informatie is namelijk heel belangrijk in jouw gesprekken met de aannemer. Als je bijvoorbeeld voornamelijk waardevermeerdering wilt. Dan heb je een andere verbouwing als wanneer je alleen je eigen woning comfort wil verhogen.
Aan de hand van de punten die je op papier hebt gezet maak je dan de eerste schets. Het gaat daarbij voornamelijk om het idee en om een impressie te geven aan de aannemer. Nu je ook met de aannemer hebt gesproken kun je de bouwtekening maken. Je weet precies wat je wilt, welke details erin moeten en hoe het eruit moet gaan zien.