Waarom mannen minder vaak naar de psycholoog gaan

  • Menfacts
  • maart 14, 2018
  • Comments Off

Stress, relatieproblemen, een knurft van een baas, allemaal zijn het zaken waar we tegenwoordig haast allemaal mee te maken krijgen. Velen van zij die met dergelijke problemen kampen, kunnen zeker en vast baten bij een goed gesprek met een psycholoog.

Nu blijkt dat vrouwen veel sneller geneigd zijn met een dergelijke specialist over hun probleem te praten (en dat is ergens ook te verwachten). Mannen zullen hulp van buitenaf, en dan vooral van een professional, sneller afslaan van vrouwen. Waarom is dat nu zo?

De stoere man en de emotionele vrouw

Eigenlijk is het maar normaal dat mannen in de huidige maatschappij niet zo snel hulp gaan zoeken bij een psycholoog. We worden als man al sinds de jeugd geleerd om onze gevoelens te onderdrukken; niet wenen, je woede onder controle houden, je niet zwak opstellen tegenover anderen, enzovoort.

Hoewel dit mag lijken als goed opvoedingsadvies voor ouders die hun kinderen in een koele kikker willen doen opgroeien, is het allesbehalve productief voor de ontwikkeling van het kind. Maar daar blijft het niet bij: zelfs als dat kind dan is opgegroeid, zal het nog altijd veel moeilijker zijn om over zijn gevoelens te praten. Zowel met familieleden als met een psycholoog. Vrouwen worden dan weer aangeleerd dat het goed is om emoties te tonen. Het cliché van de emotionele vrouw en de stoere man is dan misschien wel wat overdreven, er zit zeker en vast een kern van waarheid in!

Het cliché doorbreken

Toch is het belangrijk dat ook mannen over hun gevoelens kunnen praten. Deze opkroppen heeft immers alleen maar negatieve gevolgen voor de gezondheid – zowel mentaal als fysiek. Het cliché dat mannen zich maar sterk moeten houden en dat emotioneel zijn een teken van zwakte is, is gelukkig al een beetje van de baan.

Niettemin denken mannen op een onderbewust niveau nog altijd dat ze dit niet zouden moeten doen. Met vrienden over hun gevoelens praten is al moeilijk, laat staan met een psycholoog. De mannen die er echter in slagen om dit stereotyperende beeld te doorbreken, ervaren dat ze zich veel beter in hun vel voelen.

Psycholoog of niet?

Natuurlijk is naar een psycholoog gaan slechts één optie voor mannen die over hun gevoelens of situaties willen spreken. Gewoon al problemen of vervelende situaties met andere kunnen delen betekent een hele opluchting, zowel op lichamelijk als psychologisch vlak. Voor meer informatie over het onderwerp, bezoek psycholoognederland.org.

Previous «
Next »