• Homepage
  • >
  • Lifestyle
  • >
  • Welke verzekeringen moet je afsluiten als je een huis gaat kopen?

Welke verzekeringen moet je afsluiten als je een huis gaat kopen?

  • Menfacts
  • juli 5, 2022
  • Comments Off
huis kopen

Wanneer je je eerste huis koopt, zul je ontdekken dat een verzekering een van de vereisten is voor het krijgen van een hypotheek. Maar over wat voor verzekering hebben ze het dan? Er zijn eigenlijk een paar soorten verzekeringen die je nodig kunt hebben als je een huis koopt en daarnaast zijn er verschillende die zeker ook de moeite van het afsluiten waard zijn zoals een uitvaartverzekering. Bekijk hieronder de verschillende soorten om er zeker van te zijn dat je gedekt bent en je een hypotheek kunt krijgen.

De meeste kredietverstrekkers vereisen dat je een verzekering voor huiseigenaren hebt, ook wel bekend als risicoverzekering. Deze verzekering dekt schade aan de woning, de inboedel, gebruiksderving (bijkomende kosten van levensonderhoud) of verlies van andere persoonlijke bezittingen van de huiseigenaar. Het fungeert ook als aansprakelijkheidsverzekering voor ongevallen die zich in het huis of door toedoen van de huiseigenaar zich kunnen voordoen.

Als je een hypothecaire lening hebt, wordt de hypotheekhouder (bijvoorbeeld de bank) ook verzekerd op de polis om ervoor te zorgen dat zijn investering wordt beschermd in geval van ernstige of totale schade.

Particuliere hypotheek verzekering

Dit is een particuliere hypotheek verzekering die een geldschieter nodig heeft als de lening meer dan 80% van de waarde van het nieuwe huis bedraagt. Met andere woorden, als jouw aanbetaling minder dan 20% is, zal de geldschieter je over het algemeen verplichten om deze verzekering af te sluiten. Dit is om de geldschieter het vertrouwen te geven dat je de hypotheek kunt betalen ondanks een lagere aanbetaling.

Eigendomsverzekering

Kopers hebben een eigendomsverzekering nodig om hun investering te beschermen voor het geval er na het sluiten problemen zijn met de akte. Je kunt ook een verzekering afsluiten die je als eigenaar beschermt tegen financiële verliezen in verband met pandrechten op het onroerend goed waarvan je niet op de hoogte was toen je het huis kocht.

Als je een huis met contant geld koopt, en geen hypotheek nodig hebt, hoef je geen eigendomsverzekering van de geldschieter af te sluiten, maar je kunt overwegen om een ​​eigendomsverzekering te nemen om jezelf te beschermen tegen problemen die je eventueel tegen gaat komen. Raadpleeg een advocaat zodat deze de geschiedenis van het onroerend goed kan bekijken en je kan laten weten of ze problemen verwachten.

Overlijdensrisicoverzekering 

Bij sommige hypotheekverstrekkers wordt het verplicht om bij het afsluiten van de hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hierdoor wordt de hypotheek verstrekker ervan verzekerd dat de hypotheek ook wordt afbetaald wanneer de hypotheek aanvrager komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak verward met een uitvaartverzekering en alhoewel beide verzekeringen met overlijden te maken hebben, zijn deze niet hetzelfde. Bij een uitvaartverzekering waar men dikwijls minder voor betaald, wordt er verzekerd dat de kosten voor de uitvaart na overlijden worden gedekt. Bij een overlijdensrisicoverzekering wordt het verzekerde bedrag aan de nabestaanden uitgekeerd, waarmee zij vervolgens zelf kunnen kiezen waar zij het bedrag aan besteden. Bijvoorbeeld aan een studie, afbetalen van de hypotheek of de uitvaart. 

Overstromingsverzekering

Als jouw nieuwe woning zich in een gebied bevindt dat is aangemerkt als een hoog risico op overstroming, zal de hypotheekverstrekker je kunnen verplichten een overstromingsverzekering af te sluiten. Als de woning enig risico op overstroming heeft, maar niet wordt beschouwd als gebied met een hoog risico, is het hoogstwaarschijnlijk aan jezelf om te beslissen of je de extra bescherming van een overstromingsverzekering wilt. Houd er rekening mee dat als jouw huis wordt getroffen door overstromingen, de normale huiseigenaren verzekering waarschijnlijk geen gerelateerde schade zal dekken.

Rechtsbijstandsverzekering

Er zijn zoveel juridische en financiële problemen die gepaard kunnen gaan met het kopen van een nieuw huis, zoals geschillen over eigendom lijnen, problemen met de aannemer die verantwoordelijk is voor de verbouwing, ruzies met dienstverleners over wat wel en niet wordt gedekt door de huisgarantie … en de lijst kan eindeloos doorgaan. Rechtsbijstandverzekering geeft je toegang tot professionals die je kunnen helpen bij het oplossen van de juridische problemen en die je advies kunnen geven over wat je moet doen om juridische problemen te voorkomen.

De verzekeringen die je nodig hebt, lijkt misschien overweldigend, maar op de lange termijn zal het je veel problemen besparen als je beschermd bent tegen de onverwachte zaken in het leven. Als je twijfelt, praat dan met een advocaat over jouw specifieke dekkingen!

Previous «
Next »