• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Je eerste huis kopen? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Je eerste huis kopen? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

  • Menfacts
  • april 26, 2019
  • Comments Off

Je droom eindelijk verwezenlijken en je eerste huis kopen

Waarschijnlijk is het iets waar je in gedachten reeds lange tijd mee bezig bent, de voor-en nadelen veelvuldig tegen elkaar hebt afgewogen en er al een lange zoektocht naar je droomhuis op hebt zitten. En dan is het zover, je gaat je eerste huis kopen. Een grote stap in een mensenleven die veel veranderingen met zich meebrengt. Ineens word je eigenaar van een eigen huis.

We gaan hierna even verder in op de zaak waar je zeker op moet letten.

Hypotheek met een intentieverklaring

De meeste, zoniet alle, hypotheekverstrekkers zullen als één van de voorwaarden voor het aangaan van een hypotheek bewijs vragen van een vast arbeidscontract. Vandaag da dag geven veel bedrijven niet meteen een vast contract aan nieuwe werknemers maar werken ze eerst met een tijdelijk contract. Voor een kredietverstrekker zal dit in de meeste gevallen niet volstaan omdat zij hierdoor minder zekerheid hebben op de continuïteit van een zeker inkomen. Kan je dan geen hypotheek aangaan met een dergelijk arbeidscontract? Toch wel, maar de bank of kredietverstrekker kan vragen naar een intentieverklaring van je werkgever. Hiermee geeft jouw werkgever schriftelijk aan dat hij wel degelijk het voornemen heeft om jou vast in dienst te nemen na afloop van je tijdelijk contract. Dit biedt bijkomende garanties op een verzekerd inkomen waardoor je toch je hypotheek zal kunnen aangaan.

Kies voor ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract

Heb je je droomhuis gevonden en wil je overgaan tot het ondertekenen van het voorlopig koopcontract? In dit geval is het verstandig ontbindende voorwaarden te laten opnemen hierin. Dit zorgt ervoor dat als aan deze voorwaarden niet kan voldaan worden, de voorgenomen koop gratis en zonder verwikkelingen kan worden ontbonden. Doe je dit niet, dan riskeer je bij ontbinding een boete te moeten betalen van 10% van de aankoopsom van het huis.

Ontegensprekelijk de belangrijkste ontbindende voorwaarde die je kan toevoegen is die van het voorbehoud van financiering. Duikt er na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract nog een probleem op met je financiering waardoor je niet over voldoende financiële middelen beschikt, dan kan je deze voorwaarde inroepen voor de ontbinding.

Ga je wonen in een regio waar een woonvergunning nodig is, dan kan je dit ook als voorwaarde laten opnemen.

Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat je jezelf beschermd tegen tegenvallers die de koop van je huis zouden kunnen in de weg staan. Door het toevoegen van voorwaarden stel je jezelf een stuk veiliger.             

Previous «
Next »