• Homepage
  • >
  • Fashion
  • >
  • De geschiedenis van de beste jeans voor mannen en enkele klassieke modellen die je niet mag missen

De geschiedenis van de beste jeans voor mannen en enkele klassieke modellen die je niet mag missen

  • Menfacts
  • april 2, 2021
  • Comments Off
geschiedenis van jeans

Bijna iedereen heeft er minimaal 1 in zijn kast hangen; een spijkerbroek of jeans. Maar hoe zijn de beste jeans voor mannen nu eigenlijk ontstaan? Jeans- of spijkerbroeken zijn gemaakt van de zogenaamde stof ‘denim’ en uitgevonden door Jacob Davis en Levi Strauss in 1873. Levi Strauss kwam in 1851 vanuit Duitsland naar New York om zich bij zijn oudere broer te voegen die een kruidenierszaak had. Toen had hij natuurlijk nog geen idee van de uitvinding die hij zou gaan doen en die zijn naam altijd aan misschien wel het bekendste kledingstuk zou hangen: de spijkerbroek. Iedereen van ons heeft er minimaal één, maar weet je ook hoe die broek is ontstaan? Lees verder voor de geschiedenis van jeans!

Naar ‘the West’

In 1853 hoorde Levi Strauss over de zogenaamde ‘Gold Rush’ in het westen van de Verenigde Staten, waarop hij verhuisde naar San Francisco om hier een afsplitsing van het familiebedrijf op te richten, een kruidenierszaak. Daar verkocht hij onder meer katoenen doeken. Een van zijn klanten was Jacob W. Davis, een kleermaker uit Reno, Nevad, die op zijn beurt dan weer functionele items maakte zoals tenten, paardendekens en wagenhoezen.

Levi strauss en Jacob W. Davis

Op een dag was er een klant van Davis op zoek naar een stevige broek die hij aan kon tijdens het werken in de mijnen. Davis maakte deze van denim dat hij bij Levi Strauss & Co kocht en maakte de broek sterker door koperen klinknagels te plaatsen op de plekken waar broeken normaal gesproken het makkelijkst scheuren. Dit bleek zo goed te werken dat Davis de broek wilde patenteren. Hij schreef hierover aan Levi Strauss, die dat ook een bijzonder goed idee vond, waarna ze partners werden en een fabriek openden. Jeans is vernoemd naar de stad Genua in Italië, een plaats waar katoenen corduroy, ofwel jean of jeane genaamd, werd vervaardigd.  De geschiedenis van de beste heren jeans was geboren!

beste jeans voor mannen

“Serge de Nîmes”

De naam denim, het materiaal dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van heeft een andere oorsprong. Die komt dan weer van de naam van een stevige stof die veel gebruikt werd in die tijd: “Serge de Nîmes.” Deze stof werd oorspronkelijk gemaakt in Nîmes, Frankrijk, vandaar “de Nîmes,” dat dan weer verbasterd werd tot “denim”. Eigenlijk probeerden de wevers van Nîmes de katoenen corduroy te reproduceren die beroemd was gemaakt in de stad Genua, in Italië. Dit lukte echter niet en met vallen en opstaan ​​ontwikkelden ze een andere stof, die bekend werd als denim. Dat was een katoenen stof, waarbij de inslag onder twee of meer draden doorgaat. Kettingdraden werden geverfd in indigo, terwijl inslagdraden wit bleven, wat aan de ene kant een denimblauwe kleur gaf en aan de andere kant wit. Denim is zeer duurzaam en daarom werd hij gebruikt door mensen die kleding nodig hadden die lang meegaat. Dat is ook de reden waarom het door Levi Strauss en Jacob W. Davis werd gebruikt als ideale stof voor jeansbroeken.

Het kleuren van jeans voor heren

Indigo-kleurstof is een stof die veel wordt gebruikt om de denim te kleuren. Het is een organische kleurstof met een kenmerkende blauwe kleur. Het wordt vervaardigd en gebruikt in India, waar het zijn naam aan dankt. Vanuit India werd indigo geïmporteerd naar Egypte, Griekenland en Rome. Andere oude beschavingen, zoals China, Japan, Mesopotamië, Egypte, Groot-Brittannië, Meso-Amerika, Peru, Iran en Afrika, gebruikten ook indigo om te verven. Indigo wordt in India gemaakt van de plant Indigofera tinctoria. Het werd voor het kleuren van katoen gebruikt omdat het de gemakkelijkste kleurmethode was. Het enige probleem was: de kleur bleef niet lang zitten. 

Hoge heffingen op indigo

Indigo was in de middeleeuwen in Europa een zeldzame luxe vanwege de hoge heffingen die werden opgelegd door Perzische, Levantijnse en Griekse tussenpersonen op de route naar Europa. Met het ontdekken van een zeeroute naar India was dat probleem opgelost en verhuizen indigoplanten naar koloniën. Organische indigo wordt gebruikt tot de ontdekking van de synthetische indigo aan het einde van de 19e eeuw. Het wordt een goedkopere variant en vervangt deze.

In het begin waren mannen jeans voor cowboys en mijnwerkers

Denim werd voor het eerst gebruikt voor kleding die door arbeiders, zoals mijnwerkers, werd gedragen, zij hadden namelijk behoefte aan kleding die lang mee ging en tegen een stootje kon. Daarna werd het enorm populair in de jaren dertig toen Hollywood cowboyfilms begon te maken waarin de acteurs een spijkerbroek droegen. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog daalt de productie van de jeans voor mannen, maar de hele wereld ontdekte denim toen Amerikaanse soldaten deze begonnen te dragen als zij met verlof waren. Toen de oorlog voorbij was, verschenen er andere bedrijven die denim maakten, zoals Wrangler en Lee.

Hollywood bemoeit zich met de jeans mode

Jonge mensen begonnen in de jaren vijftig denim te dragen als vorm van rebellie. Deze mode werd ook geïnspireerd door Hollywood, bijvoorbeeld door Marlon Brando in de film “The Wild One” en door James Dean’s film “Rebel Without a Cause” uit 1955. Sommige openbare plaatsen zoals scholen en theaters verboden jeans vanwege dit rebelse karakter. Denim ging van rebels naar mode in de jaren zestig en zeventig, toen fabrikanten verschillende jeansstijlen begonnen te ontwikkelen.

Het kleuren van de beste heren jeans

Nadat van de denimstof kleding is gemaakt, wordt deze meestal gewassen om deze zachter te maken en om krimp te verminderen of te elimineren. Denim dat niet wordt gewassen, wordt droge of ruwe denim genoemd. Denim vervaagt in de tijd en krijgt een versleten look die vaak gewenst is als modedetail. Sommige denim is kunstmatig verouderd, zodat een versleten look nog voor het dragen kan worden verkregen. Denim dat niet van puur katoen is gemaakt maar ook een elastische component heeft (meestal elasthaan) is zogenaamde ‘stretchdenim.’ Naast het verven met indigo, kan denim worden gekleurd met zwavelverven, dat wordt gebruikt voor het verven van denim in andere kleuren dan indigo, zoals bijvoorbeeld zwart.

Skinny jeans

Bovenstaande stretchdenim werd voor het eerst gebruikt bij slim-fit broeken, ook wel skinny jeans genoemd. Dit zijn broeken die gemaakt zijn met smalle pijpen en een kleine beenopening. Sommige skinny jeans zijn gemaakt van stretchdenim zodat ze smal kunnen zijn, terwijl andere ritsen op de beenopeningen kunnen hebben.

De voorlopers van skinny jeans

Skinny jeans stammen af van de rijbroeken die sinds de zeventiende eeuw modieus strak gedragen werden. Ze waren eerst populair in Frankrijk, aan het hof van Lodewijk XIII, en werden daarna geïntroduceerd in Engeland en de rest van Europa. Ze waren erg populair onder de hogere klassen. Na verloop van tijd was een strakke broek niet meer populair, maar later verscheen hij weer van 1805 tot 1850 (mode beweegt in cycli) als een strakke variant van de losse werkbroek die tijdens de Franse Revolutie werd gedragen. Deze strakke broek heette “pantalons” en werd hoog op de taille gedragen. Aan het begin van de technologische revolutie, toen maatwerk werd vervangen door massaproductie, begonnen lossere broeken de strakke pantalons te vervangen. Aan het einde van de 19e eeuw vallen ze weer uit de mode en blijven daar tot de jaren vijftig, wanneer populaire muziek- en filmsterren ze opnieuw introduceren.

Artiesten en acteurs

Vooral countryartiesten en acteurs in western films begonnen opnieuw met het dragen van smal toelopende spijkerbroeken, evenals de eerste rock and roll muzikanten. Sommige namen die skinny jeans droegen waren de cowboys Roy Rogers en Gene Autry, maar ook actrices Marilyn Monroe en Sandra Dee, net als Elvis Presley. Skinny spijkerbroeken werden in de jaren zestig nog steeds gedragen door rockbands en muzikanten als The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan. Eind jaren 60 brachten hippies een einde aan de heerschappij van skinny jeans door de introductie van de jeans met wijde pijpen. In de jaren 80 komen spandex broeken erg op, vooral door de glamrock bands van dat moment. Hierdoor kwamen ook de strakke jeans weer terug, deels doordat veel heavy metal bands deze gingen dragen. In de jaren negentig waren strakke jeans populair onder popsterren, maar het raakte al snel uit de mode ten gunste van baggy jeans. De laatste 5 tot 10 jaar zien we dat skinny jeans weer heel populair zijn, net als tapered down jeans. Dit zijn broeken die naar beneden taps toelopen. 

Ultra low-rise jeans

In de vroege jaren 2000 maakten Destiny’s Child, Britney Spears en Christina Aguilera de ultra low-rise jeans populair. Natuurlijk, bukken en zitten zonder inkijk te hebben werd iets gecompliceerder, maar ach, wie heeft ooit gezegd dat het nadoen van je favoriete popster gemakkelijk zou zijn? Flare- en bootcut-stijlen waren ook on-trend in die jaren, terwijl retro Capri-jeans halverwege tot eind 2000 een heropleving kende. Aan het begin van de 21e eeuw nam de belangstelling voor premium denim enorm toe, met merken als 7 for all Mankind, Citizens of Humanity en Hudson Jeans dat plotseling bekende namen werden.

Terwijl denim mode tegenwoordig erg afwisselend is, zijn skinny stijlen de boventoon gaan voeren vanwege hun veelzijdigheid. Toch is er de laatste jaren een trend van lossere pasvorm, waarbij comfort niet ten koste gaat van mode… en vice versa. Jeans met middelhoge tot hoge taille, recht of bootcut, zijn trendy, evenals modellen met wijdere pijpen – soms cropped, soms niet. En laten we de moderne beweging naar lokaal en duurzaam winkelen niet vergeten, door te kiezen voor kleinere, onafhankelijke denimmerken, zoals het Nederlandse Amsterdenim. We beschouwen het als het feel-good, look-good-tijdperk van de mode.

Enkele all time favourites en klassiekers:

Levi’s 501 Marlon; de beste jeans voor mannen? 

Levi’s is het merk van de oorspronkelijke uitvinder van de jeans, Levi Strauss. De 501 is zo’n beetje de klassieker der klassiekers, waardoor dit door vele kenners wordt beschoud als de beste mannen jeans. Velen anderen merken hebben goed gekeken naar dit rechte model spijkerbroek en hun versies gemaakt. Uiteindelijk gaat er natuurlijk niets boven het origineel. De Levi’s 501 is namelijk de absolute klassieker van dit wereldberoemde jeansmerk. De 501 jeans heeft een regular-fit pasvorm met zeer licht toelopende broekspijpen en was de allereerste jeans die Levi’s ruim 130 jaar geleden op de markt bracht. Met deze stoere Levi’s broek haal je dus een klassieker in huis, en dus een mooie heren jeans van uitstekende kwaliteit!

Amsterdenim Jeans – JAN – Slim fit

De JAN slim fit jeans van het Nederlandse Amsterdenim is zo no-nonsense als maar kan. Deze mooie jeans voor mannen heeft een klassiek ontwerp met vijf zakken en is gemaakt van een veelzijdige blauwe denim met een spoeling voor de subtiele washing. De JAN-pasvorm weerspiegelt de typisch Nederlandse naam met een easy-going slanke vorm die nauw aansluit om de benen en een iets hogere taille heeft dan de KEES slim. Eerder publiceerden we ook al een special over Amsterdenim waarin we ook een speciale kortingscode van 20% voor onze lezers hebben verwerkt.

G-star Scutar 3D tapered

De Scutar is ontworpen met het oog op een moderne levensstijl. Het ontwerp begon met een onderzoek naar strategische pocketplaatsing die nuttiger was voor een moderne man dan het traditionele ontwerp, die gemaakt werden voor cowboys en mijnwerkers. Naast strategisch ontwerp en plaatsing van de zakken, biedt deze mooie mannen jeans ook specifieke ontwerpoplossingen voor het dagelijkse moderne leven. De Scutar 3D jeans heeft een tapered fit, die ontstaat doordat de naden op een andere manier verwerkt zijn. Zo zijn de buitennaden ingekort en schuiner geplaatst. Een 3D effect ontstaat door de naad aan de achterkant van de knie. Naast 5 jeans zakken biedt deze spijkerbroek ook een verborgen geplaatste coin pocket boven de achterzak.

Levi’s 511 slim headed south

Naast de 501 moesten we natuurlijk nog een model laten zien van de grondlegger van de beste jeans voor mannen, Levi’s. De 511 slim headed south is een slim fit jeans met veel stretch voor extra comfort. Deze slim fit jeans is slank van heup tot enkel. De broek is gemaakt in een slim fit pasvorm en valt slank voor een moderne look. Dankzij de elasticiteit heeft de broek extra flexibiliteit en behoud deze zijn pasvorm. De camel kleurige naden kenmerken deze stoere Levi jeans. Met deze tijdloze broek kom je altijd goed voor de dag. Deze 5-pocket jeans is voorzien van 2 opgestikte achterzakken, 2 voorzakken, een muntzakje, riemlussen, en sluit met een ritssluiting met knoop. De achterzijde is voorzien van een Levi’s logo embleem en het lederen Two Horse patch. De broek is gemaakt van een katoenblend. Door de katoenen stretchstof is de broek comfortabel en heeft voldoende bewegingsruimte. 

Kings of indigo – John

Klassieke five pocket jeans in slim fit en een lange taille. Deze Kings of Indigo – John mannen jeans heeft een mooie gerecyclede metalen afwerking. De zakken zijn gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede plastic flessen. Patch met veganistisch merk op de tailleband. Deze broek valt kleiner, koop daarom het beste een maatje groter.

Wrangler TEXAS STRETCH Regular fit

De originele Wrangler fit met een klassieke taille, rechte pijpen en comfort stretch. Uitgevoerd in lichtblauw denim met een ruwe structuur en lichtbruine details. Licht gebleekte naden voor een iets geleefde look. 

Jack & Jones Heren Jeans LIAM Skinny fit

Deze Jack & Jones jeans Liam heeft een skinny jeans met low rise en klassieke stijl met 5 zakken. De broek heeft een superstretch voor maximaal comfort. Het is namelijk niet bijzonder comfortabel als je skinny jeans zo strak zit dat je niet kunt fietsen of zitten. Dan is Liam je nieuwe beste vriend. Skinny met veel stretch.

De beste jeans voor mannen

Het kiezen van de beste jeans voor mannen is natuurlijk iets heel persoonlijks. Waar voor de een de perfecte en beste heren jeans is een skinny fit jeans is, is voor iemand anders een loose fit de beste heren jeans. In dit artikel hebben we je een reis door de geschiedenis van de jeans gegeven en daarbij verschillende populaire modellen aan bod laten komen zodat jij zelf kunt bepalen wat voor jou de beste jeans voor mannen is.

Previous «
Next »

Bekijk in dit artikel ook onze specialie kortingscode voor Bamigo