5 oorzaken van een laag libido

  • Menfacts
  • januari 26, 2021
  • Comments Off
oorzaken laag libido

Merk jij dat je maar weinig zin in seks hebt? Dat geeft misschien niet als je alleenstaand bent, maar binnen een relatie kan dat een serieus probleem vormen. Een laag libido kan weliswaar onderdeel van je karakter zijn, maar er zijn zeker ook andere factoren die weinig zin in seks hebben kunnen verklaren. We zetten vijf oorzaken van een laag libido op een rijtje.

Te weinig dopamine

De hersenen spelen een rol bij lust. Het stofje dopamine, dat in de hersens wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat zenuwen met elkaar kunnen communiceren. Het is direct gelinkt aan seksuele verlangens. Een verlaging van het dopamineniveau kan dus ook invloed hebben op je libido.

Testosterontekort

Het kan zijn dat je te weinig van het mannelijk geslachtshormoon testosteron hebt. Dit is een probleem wat best veel voorkomt, vooral bij mannen van boven de 40. Een testosterontekort ontstaat doorgaans geleidelijk en gaat gepaard met diverse symptomen. Daar horen een verlaagd libido en erectiestoornissen bij, maar ook depressieve buien, slaapproblemen en constante vermoeidheid.

Medicatie die verstorend werkt

Slik je vast medicijnen? Dan kan het zijn dat deze verstorend werken voor je libido. Dat kan het geval zijn bij middelen tegen depressie, maar ook bij kalmeringsmiddelen, bètablokkers tegen hoge bloeddruk en HIV-medicatie.

Spanningen en vermoeidheid

Stress of spanning is niet goed voor een mens en kan ook dodelijk zijn voor je libido. Daarnaast werkt ook vermoeidheid je behoefte aan seks tegen. Heb jij last van spanningen en constante vermoeidheid en merk je dat je zin in allerlei zaken zoals seks verdwenen is? Dan is het zeker verstandig om dit te bespreken met de huisarts.

Alcohol

Drink je relatief veel alcohol? Dan is het niet per se zo het helpt om seks te hebben, wat men wel eens beweert. Natuurlijk kunnen de remmen los gaan als je gedronken hebt, maar grote hoeveelheden alcohol of veelvuldig gebruik ervan zorgen juist voor het tegenovergestelde effect: een verlaagd libido.

Je libido verhogen

Je kunt je libido verhogen op een aantal manieren. Bijvoorbeeld door meer te bewegen. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en stimuleert de aanmaak van hormonen. Krachttraining verhoogt het testosterongehalte in je bloed, en daarmee ook je libido. Daarnaast heeft een gezond dieet een positieve invloed. Suiker, witte pasta en andere koolhydraten zorgen voor een stijging van insuline. Dit hormoon zorgt voor een daling van de testosteronspiegel. Alcohol en cafeïne kun je ook beter laten staan. Neem in plaats van deze zaken meer eiwitten tot je in de vorm van vlees, vis, eieren, noten, verse groenten en volkorenproducten. Probeer ook stress te vermijden en voldoende slaap te krijgen. In het geval van een testosterontekort kun je ook medicatie gebruiken voor aanvullend testosteron.

Previous «
Next »