Picanha op de barbecue

  • Menfacts
  • april 29, 2019
  • Comments Off
Picanha op de bbq

Het lekkerste stuk vlees op de barbecue

De zomer komt er weer aan! Hoog tijd om de barbecue van stal te halen. Vooral de mannen kijken hier enorm naar uit. Mooi weer, vuurtje maken, biertje erbij … wat wil je nog meer? Juist! Je vrienden en familie voorzien van een heerlijke maaltijd. Trakteer ze op het allerlekkerste stuk vlees van de barbecue; picanha. Maar hoe maak je picanha op de barbecue nu eigenlijk klaar?

Picanha op de bbq

Eigenlijk is dit stuk vlees bereiden helemaal niet zo moeilijk. Voordat de picanha op de barbecue gaat, snijd je de kant waar het vet zit kruislings in. Vervolgens ga je de picanha rondom droog deppen en bestrooi je het vet met zwarte peper en grof zeezout. Eventueel kun je een lekkere rub of marinade voor de picanha gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk.

Hoe bereid je picanha op de barbecue?

Je zorgt dat de vetkant van het vlees onder ligt en recht boven de kolen. Het vet zal gaan smelten en er kunnen vlammen ontstaan. Wees alert want dit proces duurt maar een paar seconden. Als het vet goed druipt, is het tijd om het vlees om te draaien. Nu ligt de vleeskant naar beneden en de picanha op de bbq ligt nu indirect boven de kolen. Dit is het moment om de kernthermometer te gebruiken. Je steekt deze in het stuk vlees. Ideaal is een kerntemperatuur van 45 graden waarbij je de barbecue op ongeveer 130 tot 170 graden houdt en de deksel sluit. Middels de onderste ventilatiegaten kun je zoveel mogelijk de temperatuur reguleren. Het is tevens het moment waarop je een beroep moet doen op je geduld. Het duurt ongeveer 30 tot 40 minuten voordat de picanha op de barbecue een temperatuur heeft bereikt van 45 graden.

Rondom prachtige bruine kleur

Als de picanha op de bbq de juiste temperatuur heeft, wordt het tijd om deze af te grillen. Dit kun je direct boven de kolen doen en vergeet daarbij niet het stuk vlees zo nu en dan te draaien. Rondom dient het een prachtige bruine kleur te krijgen. Bij een barbecue horen natuurlijk rook en vlammen, maar houdt altijd goed in de gaten dat de picanha op de bbq niet door de vlammen verbrand wordt. In deze fase kun je ervoor kiezen de vetrand er wel of niet af te grillen.

Picanha snijden

Als je vindt dat de picanha op de barbecue de juiste kleur heeft, kun je deze eraf halen. Het beste kun je het stuk vlees daarna in een ovenschaal leggen welke je afdekt met een stukje aluminiumfolie. Natuurlijk hangt het af van welke gaarheid jouw voorkeur heeft, maar laat de picanha ongeveer 10 tot 15 minuten rusten zodat de kerntemperatuur uiteindelijk zo’n 45 tot 55 graden is. Daarna is het moment gekomen om dit heerlijke stuk vlees aan te snijden. Let daarbij goed op hoe de draden lopen. Dit kun je zien aan de zijkant van de picanha. Snijd altijd tegen de draad in zodat de picanha op zijn malst blijft. Juist dan is dit vlees hét hoogtepunt van jouw barbecue. Geniet ervan!

Previous «
Next »