De meeste mensen kunnen een goed glas wijn best wel waarderen. Het kan bepaalde gerechten enorm goed aanvullen en zo voor een compleet plaatje zorgen. Sommige groentes of stukken vlees smaken nou eenmaal net wat lekkerder, als ze gecombineerd worden met een perfect glas wijn. Veel mensen vinden het lastig om wijn te combineren met een stuk vlees, omdat er eindeloos veel mogelijkheden bestaan en combinaties te maken zijn. Hieronder worden er daarom een aantal suggesties gedaan, zodat je wellicht wat inspiratie op kan doen voor het volgend diner!
Basisregels voor het combineren van wijn en vlees
Allereerst is het handig om op de hoogte te zijn van een aantal basisregels die er bestaan rondom het combineren van wijn en vlees. Zo is het handig om aandacht te besteden aan de intensiteit van de smaken. Een krachtige, volle rode wijn combineert vaak beter met een stevig stuk rood vlees dat ook behoorlijk wat kracht van zichzelf heeft. Een fruitige en frisse wijn past aan de andere kant beter bij een mals, licht stukje vlees. Het is ook belangrijk om te denken hoe het vlees is klaargemaakt. Is het vlees bereid met een sterke marinade, of is het vrij neutraal qua smaak? Gegrild vlees heeft vaak een rokerige, intense smaak, terwijl gebakken vlees juist wat neutraler van smaak is. Ten slotte is het ook verstandig om te letten op de saus. Witte wijn is het meest geschikt voor een romige saus. Een saus met kruiden en die behoorlijk pittig is, past vaak beter bij een rode wijn.
Rood vlees in combinatie met wijn
Rood vlees past vaak het beste bij rode wijn, een eenvoudige basisregel die je gemakkelijk kan onthouden. Een fles rode wijn op de juiste temperatuur uit een inbouw wijnkoelkast, samen met een lekkere stoofschotel met boeuf bourgignon of een heerlijke biefstuk samen met een Cabernet Sauvignon, dat is om de vingers bij af te likken. Lamsvlees heeft daarentegen een uitgesproken smaak die vaak goed samengaat met een fruitigere rode wijn, zoals een Pinot Noir. Andere wijnen liggen dan te zwaar op de maag.
Wit vlees in combinatie met wijn
Wit vlees is de beste partner voor een glas witte wijn. Kip is bijvoorbeeld een divers stuk vlees dat goed samengaat met verscheidene typen wijn. Zo is kip enorm lekker met een Sauvignon Blanc erbij. Kalfsvlees is een stuk malser dan kip en past daardoor net wat beter bij een Pinot Grigio. Kortom, haal die lekkere fles Chardonnay maar snel uit de wijnkoelkast om een lekker diner te serveren voor vrienden en familieleden!