Hoe bereid je een hele beenham op de barbecue?
Wil jij eens imponeren met jouw grillkunsten op de BBQ? Ga dan voor een hele beenham op de BBQ. Er is niet veel voorbereidingstijd aan en het roken is enorm simpel. Zo bekom je een heerlijk stuk vlees voor de echte carnivoor. Een hele beenham op de barbecue bereiden vraagt smaak, kies daarvoor voor een lekker honing-mosterdsausje. Een gouden combinatie van smaken. Je kan de beenham van de BBQ eten met een lekker stuk stokbrood of gewoon los is het ook heerlijk.
Recept voor hele beenham op de barbecue met een heerlijk honing-mosterdsausje
Wat heb je nodig?
- Een hele beenham van ongeveer 600 gram
- Vier eetlepels mosterd
- Vier eetlepels mayonaise
- Vier eetlepels honing
- Vier eetlepels appelsap
- Een eetlepel versgemalen zwarte peper
- Een eetlepel bruine basterdsuiker
- Een eetlepel paprikapoeder
- Een theelepel grof zeezout
- Een theelepel mosterdpoeder
- Een theelepel uienpoeder
- Een theelepel knoflookpoeder
Overige benodigdheden
- Een BBQ natuurlijk (liefst met deksel)
- Rookhout
- Een kernthermometer
- Plasticfolie
- Aluminiumfolie
Bereiding beenham van de barbecue
1. De voorbereiding voor de hele beenham op de barbecue bereiden start met het vlees goed marineren. Haal de beenham uit de koeling en de verpakking en zorg ervoor dat het vlees droog is met wat keukenpapier.
2. Vervolgens snijd je de kleine loshangende stukjes beenham weg.
3. Voor de marinade meng je in een kom de zwarte peper, het grof zeezout, de bruine basterdsuiker, het paprikapoeder, het mosterdpoeder, het uienpoeder en tot slot het knoflookpoeder. Zorg ervoor dat alles mooi gemengd is.
4. Daarna smeer je de hele beenham in met deze marinade. Pak de ham zorgvuldig in met plasticfolie en leg hem in de koeling.
5. Nu begint het echte werk. Steek de kolen van de BBQ aan. Indirecte hitte en een temperatuur van zo’n 160 graden is ideaal, want je wilt natuurlijk niet dat de beenham op de BBQ verschroeit.
6. Wanneer de barbecue op temperatuur is, voeg dan wat rookhout toe. Je kan je eigen favoriet kiezen volgens jouw lievelingssmaak. Gebruik voldoende, een beenham van de barbecue kan wel wat rooksmaak gebruiken.
7. Nu is het tijd om de ham weer uit de koeling te halen en hem uit te pakken. De beenham van de BBQ is nu klaar voor het rooster. De barbecue sluit je af met het deksel. Heeft je kernthermometer een snoer? Prik eerst de thermometer dan nog even in de ham en zodat je het snoer tussen de barbecue en het deksel kan laten doorlopen. Zou kan je de temperatuur controleren voor de perfecte gaartijd.
8. Voor deze perfecte gaartijd moet de ham op de rooster tot een kerntemperatuur van ongeveer 65 graden. Normaal is de beenham dan mooi gelijkmatig gaar en kan je makkelijk plakken snijden. Om een temperatuur van 65 graden te bereiken kan je mikken op ongeveer 1 uur en 30 minuten.
9. In de helft van de gaartijd, dus ongeveer drie kwartier, moet je niet vergeten de ham nog even in te smeren met een mengsel van honing, mosterd en appelsap. Het mengsel prepareer je met twee eetlepels honing, twee eetlepels mosterd en vier eetlepels appelsap. Doe het deksel van de BBQ even open en marineer de ham met dit mengsel. Dit herhaal je best ieder kwartier en dit dus tot je een temperatuur van ongeveer 65 graden bereikt hebt.
10. Heeft je hele beenham de goede temperatuur bereikt? Dan kan je hem van de barbecue halen en hem op een bord leggen. Vervolgens dek je hem goed af met aluminiumfolie en laat je hem nog tien minuten wat rusten.
11. Tijdens deze tien minuten heb je tijd om de overgebleven honing, mosterd en mayonaise goed te mengen.
12. Tot slot snijd je de hele beenham in plakken van zo’n halve centimeter dik. Serveer op een houten plank, vergezeld van de heerlijke honing-mosterdsaus. Eet smakelijk!