Je kunt je huis zo luxe mogelijk inrichten als jij wil. Bij luxe hoort tegenwoordig ook een zekere mate van digitalisering. Dit gaat verder dan via de telefoon een film streamen naar je televisie. Met domotica in je huis kun je eigenlijk alles vanaf één punt bedienen.
Wat is een domoticasysteem?
Een definitie van domotica is de integratie van diensten en technologie voor een betere kwaliteit en comfort voor het dagelijkse leven en wonen. Dit klinkt allemaal heel leuk, maar hoe werkt domotica in de praktijk? In de praktijk is het mogelijk om alle apparatuur in je woning met elkaar te verbinden en aan te sturen met één bedieningspaneel of een smartphone of tablet. Daarbij is het belangrijkste dat er een internetverbinding aanwezig is. Via deze verbinding communiceert alle apparatuur met elkaar. Ook zijn er sensoren in de woning aanwezig, zodat herkend kan worden wat bepaalde apparatuur moet doen. Het lijkt misschien een hele klus om een volledig domoticasysteem aan te leggen, maar het is niet zo dat je direct alle apparaten met domotica moet verbinden. Je kunt het ook in fases doen. Vaak wordt er eerst gekozen om de verwarming, airconditioning en verlichting op een domoticasysteem aan te sluiten. Sensoren controleren de temperatuur, detecteren of er mensen in de woning aanwezig zijn en passen hier de temperatuur op aan. Ditzelfde kan ook met verlichting. Verlichting kan zichzelf inschakelen zodra iemand de deur binnenkomt of uitschakelen als iemand het huis verlaat.
Toepassingen voor domotica
Naast verwarming, airconditioning en verlichting zijn er nog tal van mogelijkheden om je apparatuur slim in te stellen om het leven comfortabel te maken. Denk bijvoorbeeld aan zonwering en rolluiken. Je kunt zonwering instellen op een bepaald tijdstip, zodat de zonwering op bepaalde tijdstippen automatisch naar beneden zakt. Maar je kunt ook sensoren het werk laten doen door de zonwering automatisch te laten sluiten bij een bepaalde intensiteit van zonnestralen. Dit kan ook met elektrische gordijnen. De gordijnen worden dan op een bepaald tijdstip of als het schemerig wordt gesloten. Heb je een hekel aan het sproeien van de tuin? Je kunt met domotica een tuinsproeisysteem automatisch de tuin laten sproeien. Sensoren detecteren of de grond droog of nat is en zullen het besproeiingssysteem automatisch in werking stellen. Je kunt ook de garagepoort laten automatiseren. Je kunt de afstandsbediening van de garagepoort verbinden met het domoticasysteem, zodat de garagepoort automatisch opent als jij aan komt rijden.
Domotica aanleggen
Er zijn simpele domoticasystemen die draadloos werken en die je zelf gemakkelijk kunt installeren. Wil je een uitgebreid domoticasysteem in je huis? Dan zal er de nodige bedrading aangelegd moeten worden. Energieleveranciers vergelijken kan overigens ook geen kwaad. Met alle elektronica in je woning verbruik je wel wat extra stroom en door te vergelijken vind je gemakkelijk de voordeligste aanbieder. Overigens zorgt domotica er wel voor dat je energie heel efficiënt kunt inzetten.